Extrădarea lui "El Chapo" Guzman în SUA ar putea dura cel puţin un an, anunţă procuratura din Mexic

Procesul de extrădare în SUA a traficantului mexican de droguri Joaquin "El Chapo" Guzman va dura cel puţin un an, însă s-ar putea extinde pe o perioadă de până la 4 sau 6 ani dacă avocaţii săi folosesc toate procedurile de recurs, au anunţat, luni, serviciile din cadrul procuraturii din Mexic.

612 afișări
Imaginea articolului Extrădarea lui "El Chapo" Guzman în SUA ar putea dura cel puţin un an, anunţă procuratura din Mexic

Extrădarea lui "El Chapo" Guzman în SUA ar putea dura cel puţin un an, anunţă procuratura din Mexic (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Estimez că procesul ar putea dura cel puţin un an", a declarat pentru Radio Formula, José Manuel Merino Madrid, directorul biroului de Relaţii Internaţionale din cadrul procuraturii din Mexic, relatează Le Figaro în ediţia online.

Interlopul mexican Joaquin "El Chapo" Guzman a evadat în iulie 2015 din Penitenciarul de maximă securitate Altiplano, el fugind printr-un tunel săpat de membrii cartelului de droguri pe care îl conduce.

El a fost capturat vineri după ce forţele mexicane au luat cu asalt o casă din oraşul de coastă Los Mochis, situat în statul său natal Sinaloa.

Autorităţile mexicane au anunţat că îl vor extrăda pe Joaquin "El Chapo" Guzman în Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri în legătură cu cartelul pe care îl conduce.

Casa (n.r. luată cu asalt de poliştii mexicani) era supravegheată de o lună, a declarat procurorul general Arely Gomez. Guzman a sosit la locuinţă joi, iar autorităţile au declanşat operaţiunea vineri dimineaţa.

Forţele mexicane au fost vizate de focuri de armă din interiorul casei, potrivit lui Gomez. Cinci suspecţi au murit şi şase au fost arestaţi, în timp ce un membru al forţelor mexicane a fost rănit.

În timpul schimbului de focuri, Guzman şi un adjunct al său au fugit printr-un tunel care ducea în sistemul de canalizare al oraşului. Soldaţii i-au urmărit prin tunelurile sistemului de canalizare, dar el a reuşit să iasă la suprafaţă şi a furat o maşină. Guzman a fost pe punctul de a scăpa din nou, dar autorităţile au localizat maşina pe o autostradă din afara oraşului şi l-au capturat.

Potrivit procurorului general, reprezentanţii lui Guzman contactaseră producători şi actori pentru a realiza un film biografic dedicat liderului interlop, ceea ce i-a ajutat pe anchetatori să-l localizeze.

La trei luni după ce a evadat, Guzman i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn pentru revista Rolling Stone, în care a vorbit despre operaţiunile sale cu droguri, afirmând că furnizează "mai multă heroină, metamfetamină, cocaină şi marijuana decât oricine din lume".

"Am o flotă de submarine, avioane, camioane şi bărci", i-a spus Guzman lui Penn, în interviul care a fost postat sâmbătă pe internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici