Federica Mogherini: Contribuţia britanică la securitatea UE este "limitată"; efectele post-Brexit, "minime"

Marea Britanie are în prezent o contribuţie "limitată" la misiunile de securitate ale Uniunii Europene, astfel că efectele vor fi "minime" după Brexit, afirmă Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

1429 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini: Contribuţia britanică la securitatea UE este "limitată"; efectele post-Brexit, "minime"

Federica Mogherini: Contribuţia britanică la securitatea UE este "limitată"; efectele post-Brexit, "minime" (Imagine: Hepta)

"Cifrele cu care Marea Britanie contribuie la operaţiunile şi misiunile de apărare şi securitate ale Uniunii Europene nu sunt importante încât să poată fi o problemă pentru UE în viitor", a declarat Federica Mogherini, citată de cotidianul Le Figaro.

"Sigur, contribuţia britanică este importantă, dar limitată", a adăugat Mogherini, subliniind că Marea Britanie contribuie doar "5% la operaţiunile militare UE şi 3% la cele civile".

"Fără îndoială că este vorba de o contribuţie preţioasă, dar şi de o contribuţie fără de care UE va putea continua activităţile în materie de apărare şi securitate", a subliniat Mogherini. "Drept consecinţă, acest factor va avea o valoare minimă în negocierile pe tema Brexit", a insistat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Guvernul Theresa May speră să utilizeze argumentul presupusei contribuţii britanice la securitatea comunitară ca factor în negocierile cu Bruxellesul, în speranţa obţinerii unor beneficii. Dar Uniunea Europeană a semnalat în mai multe rânduri că poate continua misiunile de securitate fără probleme şi în lipsa contribuţiilor Londrei. În acest context, Marea Britanie probabil nu va reuşi să îi convingă pe liderii europeni să accepte menţinerea accesului la piaţa comunitară post-Brexit fără contribuţii bugetare şi fără respectarea de către britanici a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene - libertatea de circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici