Fermierii polonezi au protestat la graniţa cu Lituania faţă de importurile de cereale din Ucraina

  • Fermierii polonezi au protestat vineri la graniţa cu Lituania împotriva importurilor de cereale ucrainene care trec prin ţara baltică.
  • Autorităţile de la Vilnius neagă însă că ar exista astfel de importuri.
174 afișări
Imaginea articolului Fermierii polonezi au protestat la graniţa cu Lituania faţă de importurile de cereale din Ucraina

Fermierii polonezi au protestat la graniţa cu Lituania faţă de importurile de cereale din Ucraina

Grupuri mici care fluturau steaguri poloneze şi purtau pancarte s-au alăturat funcţionarilor vamali care verificau camioanele ce treceau frontiera prin vama Budzisko, dar nu au încercat să blocheze drumul.

Fermierii din mai multe ţări europene protestează de câteva săptămâni împotriva constrângerilor impuse de reglementările UE menite să combată schimbările climatice, precum şi împotriva a ceea ce ei consideră că este concurenţă neloială din afara UE, în special din Ucraina.

UE a renunţat la cotele şi taxele vamale pentru importurile din Ucraina după invazia Rusiei din 2022, ceea ce i-a înfuriat pe fermierii din Polonia, Ungaria şi Slovacia, ţări vecine, care spun că astfel le scad preţurile.

Fermierii polonezi susţin că o parte din cerealele ucrainene care sunt aduse în Lituania sunt ulterior exportate în alte ţări ca fiind cereale din UE.

"Protestul are loc pentru a atrage atenţia asupra acestui aflux necontrolat de cereale pe piaţa europeană, cereale care vin din Ucraina, din Rusia", a declarat Karol Pieczynski, organizatorul protestului. "Ajung în Lituania, în Letonia, se schimbă documentele şi aceste produse sunt apoi distribuite în toată Europa ca produs european, care spune că îndeplineşte toate standardele, dar nu îndeplineşte niciun standard sanitar", a adăugat Pieczynski.

Oficialii lituanieni au negat acuzaţiile.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici