Fetiţă de 12 ani din Ucraina, orfană, pion involuntar în războiul informaţional al Moscovei

  • Înainte de începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Kira Obedinsky era o fetiţă de 12 ani veselă şi iubită.
  • Acum este orfană, rănită şi singură într-un spital controlat de ruşi în estul Ucrainei şi a devenit un pion involuntar în războiul informaţional al Moscovei, scrie CNN.
6309 afișări
Imaginea articolului Fetiţă de 12 ani din Ucraina, orfană, pion involuntar în războiul informaţional al Moscovei

Sursa foto: Twitter

Mama lui Kirei a murit când ea era copil. Tatăl ei, Evhen Obedinsky, fost căpitan al echipei naţionale de polo pe apă a Ucrainei, a fost împuşcat şi ucis în timp ce forţele ruseşti îşi croiau drum în Mariupol, în 17 martie.

Câteva zile mai târziu, Kira şi prietena tatălui ei au încercat să fugă din oraş pe jos, alături de vecini, însă, după ce a fost rănită de explozia unei mine antipersonal, Kira a fost transportată la un spital din regiunea Doneţk, care este controlată de separatiştii susţinuţi de Moscova.

Acum, bunicul Kirei, Oleksander, se teme că nu o va mai vedea niciodată. El a declarat că un oficial al guvernului separatist din Doneţk l-a sunat şi l-a invitat să călătorească acolo pentru a o revendica, ceea ce este imposibil din cauza războiului. El spune că a vorbit cu reprezentanţii spitalului care i-au spus că Kira va fi trimisă în cele din urmă la un orfelinat din Rusia.

Guvernul rus a declarat că a ajutat la mutarea a cel puţin 60.000 de ucraineni în siguranţă peste graniţa rusă. Guvernul ucrainean a declarat că aproximativ 40.000 de persoane au fost relocate împotriva voinţei lor, descriind acest lucru drept răpire şi deportare forţată.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a declarat că peste 433.000 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Rusia de la 24 februarie, când forţele ruseşti au invadat Ucraina.

Oleksander a declarat că ruşii i-au luat şi documentele Kirwi şi au spus că i se vor furniza unele noi în Rusia.

Presa rusă, care a minimalizat în mod repetat brutalitatea conflictului din Ucraina, a prezentat o înregistrare video în care Kira vorbeşte fericită despre faptul că uneori i se permite să îşi sune bunicul.

Aceasta este o „dovadă” că nu a fost răpită, potrivit unui prezentator de televiziune rus, care a catalogat afirmaţia drept un alt „fake-news ucrainean”.

Între timp, Oleksander a primit un mesaj audio de la Kira care îi spune să nu plângă, dar tânăra care şi-a pierdut familia, libertatea şi casa în războiu nu-şi poate opri propriile lacrimi.

„Nu te-am văzut de atât de mult timp”, spune ea. „Îmi vine să plâng”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici