Fidel Castro sugerează că ar putea renunţa la prerogativele sale

Fidel Castro, în vârstă de 81 de ani şi retras de la putere de mai bine de 16 luni din cauza stării de sănătate precare, a sugerat luni pentru prima dată că ar putea renunţa la prerogative pentru a dechide "calea unor persoane mai tinere", într-un mesaj citit la televiziune.

2 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro sugerează că ar putea renunţa la prerogativele sale

Fidel Castro sugerează că ar putea renunţa la prerogativele sale

"Datoria mea elementară este de a nu mă agăţa de putere, nici de a închide calea persoanelor mai tinere, ci de a furniza expertiză şi idei a căror modestă valoare provine din epoca excepţională în care mi-a fost dat să trăiesc", a scris liderul cubanez.

Aceste declaraţii au încheiat un mesaj consacrat aproape în totalitate schimbărilor climatice şi conferinţei internaţionale de la Bali. El a fost citit de un jurnalist oficial în cadrul emisiunii radiotelevizate "Mesa Redonda" (Masa rotundă). Scrisoarea liderului cubanez urmează să fie publicată marţi în presa oficială de la Havana.

Fidel Castro este preşedintele Partidului Comunist Cubanez (PCC, partid unic), al Consiliului de Stat (şef al statului) şi al Consiliului de miniştri, precum şi comandant al armatei. El a cedat provizoriu puterea fratelui său Raul Castro la 31 iulie 2006.

Fidel Castro pare să fi sugerat în mesajul său că eventuala renunţare la funcţiile deţinute nu înseamnă şi abandonarea rolului de "ghid suprem" în baza "exprienţei" acumulate.

Liderul de la Havana a repatat de câteva ori faptul că "revoluţionarii nu se retrag niciodată".

"Convingerea mea cea mai profundă este că problemele actuale ale societăţii cubaneze (...) necesită mai multe răspunsuri diferite pentru fiecare problemă concretă decât cele de pe o tablă de şah", a adăugat el în mesajul său.

Comentând situaţia internă din Cuba, el a precizat că "nici un detaliu nu poate fi ignorat şi nu este vorba de un drum uşor dacă inteligenţa omenească trebuie să prevaleze asupra instinctelor într-o societate revoluţionară".

Fidel Castro îi împărtăşeşte astfel ideile arhitectului brazilian Oscar Niemeyer, care tocmai a împlinit 100 de ani, şi care consideră că trebuie să "fie consecvent până la sfârşit".

Liderul cubanez, preocupat tot mai mult în ultima perioadă de problemele de mediu, a apreciat că reuniunea de la Bali "confirmă importanţa acordurilor internaţionale şi necesitatea luării lor în serios", deşi, susţine el, "în realitate, nimic nu a modificat planurile sumbre ale imperiului" american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici