Fidel Castro vorbeşte despre un posibil război în O.Mijlociu - VIDEO

Liderul comunist cubanez, Fidel Castro, a vorbit luni timp de o oră, fără întrerupere, despre criza legată de programul nuclear iranian, în prima sa intervenţie televizată din ultimii trei ani, la câteva zile după o rară apariţie publică.

26 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro vorbeşte despre un posibil război în O.Mijlociu - VIDEO

Fidel Castro vorbeşte despre un posibil război în O.Mijlociu într-o emisiune televizată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îmbrăcat cu o bluză sport de culoarea albastră şi cu o cămaşă în carouri, Fidel Castro, în vârstă de 83 de ani, avea o voce uşor tremurată, dar vorbea cu uşurinţă, aşezat în faţa unei mese de lucru, într-o emisiune intitulată "Masa rotundă", înregistrată fără montaj, luni, într-un loc neprecizat.

El nu a vorbit despre evenimentele din Cuba, în pofida faptului că difuzarea emisiune a coincis cu eliberarea, luni seara, a unui prim grup de 11 oponenţi, în cadrul unei acţiuni de eliberare treptată a 52 de deţinuţi politici, încarceraţi din 2003.

Aceasta este prima înregistrare video în care "El Comandante" îşi face apariţia publică după un an şi, totodată, prima sa intervenţie televizată într-o emisiune cubaneză din 2007 şi până în prezent.

Această apariţie televizată apare imediat după publicarea unor fotografii, realizate miercuri, în timpul unei foarte rare apariţii publice la Havana, de la data la care a cedat puterea, în urmă cu patru ani, fratelui său Raul, în vârstă de 79 de ani, din motive de sănătate.

Fidel Castro şi-a reiterat "îngrijorarea" în legătură cu posibilitatea ca relaţiile tensionate între Teheran şi marile puteri occidentale în privinţa programului nuclear iranian să conducă la izbucnirea unui nou război, de această dată nuclear, în Orientul Mijlociu, la instigarea, în opinia acestui cunoscut "antiimperialist", a Statelor Unite şi Israelului.

Ulterior, conflictul s-ar extinde, în opinia acestuia, în Coreea de Nord, care se află, de asemenea, în colimatorul Statelor Unite.

Părintele Revoluţiei Cubaneze din 1959 a publicat, în ultimele săptămâni, mai multe materiale asupra acestui subiect în presa locală, fără să se refere vreodată la evenimentele din Cuba.

Anumiţi salariaţi din cadrul hotelului Nacional de La Havana, care au putut urmări această emisiune pe un ecran uriaş, nu şi-au putut reţine lacrimile, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea cubaneză. "Sunt emoţionat să-l văd pe El Comandante în formă", a declarat unul dintre salariaţi, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

Castro a apărut, pentru ultima dată la televizor, în 2007, tot într-o emisiune "Masa rotundă", pentru a vorbi despre grava boală care l-a constrâns ulterior, în februarie 2008, să renunţe în mod oficial la exercitarea funcţiei prezidenţiale.

Ultima înregistrare video în care apare liderul cubanez datează din august 2009, când a primit în vizită studenţi venezueleni de la facultatea de drept.

Presa cubaneză a publicat la sfârşitul săptămânii trecute fotografii realizate de Alex Castro, în care tatăl acestuia apare îmbrăcat cu de-acum tradiţionala bluză sport, în timp ce vizitează Centrul Naţional de Investigaţii Ştiinţifice, cu ocazia celei de-a 45-a aniversări de la înfiinţarea acestuia.

În pofida faptului că s-a retras de la putere, Fidel Castro a rămas, în continuare, prim-secretarul Partidului Comunist, şi primeşte în mod sporadic, la reşedinţa sa din Havana, vizitele unor personalităţi.

Din 2007, el îşi publică "reflecţiile" asupra unor subiecte de actualitate, în presa locală.

Preşedintele din Nicaragua, Daniel Ortega, a dat publicităţii fotografii din timpul unei vizite a lui Fidel Castro la casa de protocol unde era cazat, cu ocazia participării la o reuniune a ţărilor "anti-imperialiste" din America Latină, în decembrie 2009.

De asemenea, Castro a fost văzut, în februarie, în timp ce se plimba, însoţit de gărzi de corp, în apropierea reşedinţei sale de la periferia capitalei cubaneze. La această plimbare a fost invitat de preşedintele venezuelean, un prieten al său, Hugo Chavez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici