Fondatorul WikiLeaks Julian Assange solicită azil politic în Ecuador

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange s-a refugiat marţi la ambasada Ecuadorului de la Londra şi a solicitat "azil politic", adresând o cerere în acest sens, a anunţat marţi la Quito liderul diplomaţiei ecuadoriene, Ricardo Patino.

716 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks Julian Assange solicită azil politic în Ecuador

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange solicită azil politic în Ecuador (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Julian Assange a solicitat azil politic la misiunea diplomatică a Ecuadorului la Londra" iar "guvernul ecuadorian va examina această cerere", a declarat Patino pentru presă.

Această cerere intervine după ce Curtea supremă britanică a respins la 14 iunie cererea de reexaminare a apelului depus de Julian Assange pentru decizia de extrădare în Suedia.

Cererea de azil a fost confirmată de WikiLeaks într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, precizând că Assange se află "sub protecţia ambasadei Ecuadorului la Londra".

Diplomaţia ecuadoriană a precizat într-un comunicat că acesta a depus cererea de azil marţi. "El s-a prezentat la sediul misiunii diplomatice a Ecuadorului la Londra solicitând protecţia guvernului ecuadorian", indică comunicatul.

Tot conform comunicatului, fondatorul WikiLeaks a explicat acest demers prin "«regretabila declaraţie de abandon»", o aluzie la decizia celei mai înalte instanţe britanice.

"În calitate de semnatar al Declaraţiei universale a Drepturilor Omului şi având obligaţia de a examina toate cererile de azil, am transmis imediat solicitarea sa serviciilor competente de la Quito", a declarat ambasada Ecuadorului la Londra într-un comunicat.

"Decizia de a examina solicitarea de azil a lui Assange nu trebuie nicidecum interpretată ca o intruziune a guvernului ecuadorian în problemele judiciare ale Marii Britanii sau ale Suediei".

La sfârşitul lui 2011, ministrul adjunct ecuadorian al Afacerilor Externe sugerase deja să i se ofere azil lui Assange, o propunere respinsă în final de preşedintele ţării Rafael Correa.

Australia îi oferă ajutor diplomatic

Premierul australian Julia Gillard a anunţat că ţara sa i-a oferit asistenţă diplomatică fondatorului site-ului de Internet WikiLeaks, Julian Assange, de cetăţenie australian, care a solicitat azil politic în Ecuador pentru a evita extrădarea în Suedia.

Gillard a adăugat în faţa presei la finalul summitului G20 de la Los Cabos, în Mexic, că guvernul său va combate extrădarea lui Assange în Statele Unite dacă acesta va risca pedeapsa cu moartea.

Suedia susţine că acesta se confruntă cu acuzaţii de viol şi de agresiune sexuală. Assange neagă ferm acuzaţiile, vorbind despre relaţii consensuale şi de un complot.

De asemenea, el a declarat în mod regulat că a fost abandonat de propria sa ţară, prevenind că va sfârşi prin a fi extrădat în Statele Unite, unde poate primi pedeapsa cu moartea pentru spionaj după publicarea de documente americane diplomatice confidenţiale pe WikiLeaks.

Gillard a respins aceste critici, declarând că el a fost australianul care a primit cea mai multă asistenţă consulară de la începutul problemelor sale juridice.

Ea a precizat că guvernul său va combate o eventuală extrădare către Statele Unite. "Poziţia guvernului australian în cazurile în care există pedeapsa cu moartea este bine cunoscută şi se aplică oricărui cetăţean australian: (...) ne vom opune extrădării", a delcarat aceasta.

Australianul în vârstă de 40 de ani, care se consideră victima unui complot, a fost arestat în decembrie 2010 la Londra în virtutea unui mandat emis de Suedia în cadrul unei anchete de viol şi agresiune sexuală presupusă a două suedeze.

WikiLeaks a devenit blestemul cancelariilor în 2010 divulgând mii de documente confidenţiale ale armatei americane cu privire la Afganistan şi Irak, apoi 250.000 de telegrame diplomatice americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici