Forţele armate israeliene vor participa la exerciţii în Statele Unite şi Europa

Forţele armate israeliene intenţionează să participe în lunile următoare la exerciţii aeriene în Statele Unite şi Europa, cu scopul de a-şi antrena piloţii în vederea unor zboruri pe distanţe mari, relatează Jerusalem Post în ediţia electronică.

35 afișări
Imaginea articolului Forţele armate israeliene vor participa la exerciţii în Statele Unite şi Europa

Forţele armate israeliene vor participa la exerciţii în Statele Unite şi Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele armate israeliene intenţionează să participe în acest an la un exerciţiu comun cu un stat membru NATO care nu poate fi identificat, precizează cotidianul israelian.

De asemenea, către sfârşitul acestei luni, forţele aeriene israeliene vor trimite avioane de luptă F-16C să participe la exerciţiul Red Flag de la baza aeriană americană Nellis, din Nevada. În paralel, mai multe avioane de transport Hercules C-130 vor participa la concursul Rodeo 2009 de la baza aeriană McChord, din statul Washington. Oficiali din domeniul apărării au declarat că aceste exerciţii din străinătate vor fi folosite pentru deprinderea cu manevre pe distanţe mari.

În mai, săptămânalul francez L'Express a relatat că armata israeliană a efectuat exerciţii militare în Gibraltar, la circa 4.000 de kilometri depărtare de Israel. Vara trecută, peste 100 de avioane militare israeliene au survolat spaţiul aerian grec, un exerciţiu perceput ca o simulare a bombardării instalaţiilor nucleare ale Iranului.

Israelul este parte a unui număr de acorduri de apărare, în baza cărora forţele aeriene pot zbura în spaţii aeriene străine. În 2006, ministrul Apărării de atunci, Shaul Mofaz, a semnat un acord de cooperare care permite trimiterea de militari israelieni în România pentru exerciţii comune, iar în 1996, Israelul şi Turcia au semnat o alianţă bilaterală de apărare prin care forţele aeriene ale celor două ţări au permisiunea de a zbura în spaţiul aerian al ambelor state.

Armata israeliană nu a participat, însă, la exerciţiile aeriene recente Anatolian Eagle din Turcia, oficiali din domeniul Apărării precizând că absenţa nu este "motivată de existenţa unor tensiuni între cele două ţări, izbucnite în timpul operaţiunii (din Fâşia Gaza-n.r.) de la începutul anului". Această absenţă, rară, a atras atenţia şi a fost semnalată de presa turcă. Un alt important exerciţiu Anatolian Eagle va avea loc în a doua parte a acestui an, Israelul urmând să anunţe dacă va participa. În cadrul ultimului exerciţiu, 83 de bombardiere au simulat răspunsul la un atac de la sol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici