Forţele militare prezente în Peninsula Coreea. De ce efective dispune armata nord-coreeană şi scenariul probabil pentru zonă

Publicat anual de Institutul internaţional pentru studii strategice, cu sediul la Londra, raportul "Echilibru militar", prezintă o statistică a forţelor care există în Peninsula Coreea.

4575 afișări
Imaginea articolului Forţele militare prezente în Peninsula Coreea. De ce efective dispune armata nord-coreeană şi scenariul probabil pentru zonă

Forţele militare prezente în Peninsula Coreea. De ce efective dispune armata nord-coreeană şi scenariul probabil pentru zonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datele sunt extrase din raportul elaborat în 2011.

FORŢELE PREZENTE

Armata nord-coreeană mobilizează 1,2 milioane de persoane. Ea dispune de 4.100 de tancuri, 2.500 de alte blindate, 8.500 de sisteme de artilerie şi 5.100 de lansatoare de rachete multiple.

Coreea de Nord deţine, de asemenea, 620 de avioane de luptă, 300 de elicoptere şi 383 de nave de război, mai ales de patrulare. Raportul din 2011 evaluează la 600 numărul rachetelor Scud capabile să atingă Coreea de Sud şi la 200-300 numărul celor care ar putea lovi Japonia.

Coreea de Nord deţine probabil o cantitate suficientă de plutoniu pentru a fabrica între patru şi opt bombe nucleare, dar nu se ştie dacă, în urma celui de-al treilea test nuclear din februarie, este capabilă să miniaturizeze încărcătoarele pentru a le expedia.

Experţii consideră că echipamentul său militar în mare parte este învechit şi suferă de lipsa unor piese şi a carburanţilor. Dar artileria convenţională şi rachetele ar putea produce pagube importante, în special în capitala sud-coreeană Seul, situată la 50 de kilometri de linia de demarcaţie.

În plus, Nordul ar avea aproximativ 5.000 de tone de arme chimice.

În shimb, armata sud-coreeană este formată din 650.000 de militari. Aceşta sunt sprijiniţi de către 28.000 de militari americani mobilizaţi în Coreea de Sud după sfârşitul Războiului Coreean (1950-1953).

Coreea de Sud deţine 2.400 de tancuri, 2.600 de alte blindate, 5.200 de sisteme de artilerie, 200 de lansatoare de rachete şi 600 de mortiere. Forţa armată aeriană sud-coreeană este echipată cu 460 de avioane de luptă şi 680 de elicoptere, în timp ce forţa sa maritimă numără 111 nave de război, mai ales de patrulare, la care se adaugă 41 de nave de debarcare.

Aceste date nu ţin cont de vastele forţe americane ce pot fi mobilizate într-un timp foarte scurt din Pacific sau din Japonia.

UMBRELA NUCLEARĂ

Statele Unite şi-au retras toate armele nucleare tactice din Coreea de Sud, în 1991. Dar Washingtonul i-a garantat "o umbrelă nucleară" şi a mobilizat pentru un antrenament - efectuat în ultimele zile în spaţiul aerian sud-coreean - bombardiere B-52 şi B-2. Acestea sunt capabile să transporte atât focoase nucleare, cât şi avioane de vânătoare F-22.

SCENARII

Profeţiile apocaliptice ale Coreei de Nord probabil nu se vor împlini, deoarece nicio ţară vizată nu este interesată de un conflict deschis, potrivit analiştilor. În schimb, Phenianul ar putea provoca un incident de frontieră, asemeni bombardamentului efectuat asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong în 2010, soldat cu patru morţi.

Dar Sudul, care în acel moment a răspuns anemic, a promis, de această dată, o "ripostă severă". Un tratat americano-sud-coreean semnat în martie prevede un răspuns comun în cazul unui astfel de atac.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici