Forţele ucrainene se retrag din Avdiivka pentru a evita încercuirea, afirmă şeful armatei

  • Forţele ucrainene se retrag din Avdiivka pentru a evita încercuirea, afirmă şeful armatei.
  • Preluarea de către Rusia a oraşului estic i-ar oferi controlul deplin asupra zonei din jurul Doneţkului, anexată de Moscova în 2014.
1298 afișări
Imaginea articolului Forţele ucrainene se retrag din Avdiivka pentru a evita încercuirea, afirmă şeful armatei

Trupele ucrainene s-au retras din oraşul Avdiivka, situat în estul ţării, pentru a evita încercuirea, a declarat şeful armatei Oleksandr Sîrski, marcând cea mai mare schimbare de pe linia frontului de când forţele ruseşti au capturat Bahmut în luna mai a anului trecut.

Într-o postare pe Facebook sâmbătă, Sîrski a declarat că a acţionat pentru a "păstra vieţile şi sănătatea militarilor", pentru a stabiliza situaţia şi pentru a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

"Soldaţii noştri şi-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unităţi militare ruseşti, şi au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele", a spus el. "Viaţa personalului militar este cea mai mare valoare".

Cu o zi înainte, comandantul ucrainean responsabil pentru forţele din sud-estul ţării declarase că forţele Kievului s-au retras de pe unele poziţii din oraş.

"Noi poziţii au fost pregătite şi fortificaţii puternice continuă să fie pregătite, luând în considerare toate scenariile posibile", afirmase Oleksandr Tarnavskiy într-o declaraţie pe reţelele de socializare vineri. "Trupele noastre folosesc toate forţele şi mijloacele disponibile pentru a reţine inamicul", a adăugat el.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, cu trupe epuizate şi cu o lipsă de obuze care a fost exacerbată de blocarea unui important pachet de finanţare din partea SUA.

Avdiivka a fost bombardată de ruşi timp de luni de zile, dar abia în ultimele săptămâni aceştia au reuşit să facă progrese semnificative, mici grupuri de trupe avansate reuşind să intre în oraş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici