Fost director al Mossad: Israelul ar trebui să lanseze un atac preventiv contra Iranului

Israelul ar trebui să lanseze un atac preventiv pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare, anunţă un fost director al Mossadului, Shabtai Shavit.

15 afișări
Imaginea articolului Fost director al Mossad: Israelul ar trebui să lanseze un atac preventiv contra Iranului

Fost director al Mossad: Israelul ar trebui să lanseze un atac preventiv contra Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt de părere că - dat fiind că există un război în curs cu Iranul, dat fiind că ameninţarea este permanentă şi dat fiind că intenţia inamicului este de anihilare - cea mai bună doctrină este cea de prevenire, nu de ripostă", afirmă Shavit.

"Recurgerea la ripostă ca principală strategie ar însemna să aşteptăm pasiv să fim atacaţi. Dar ne confruntăm cu un inamic care face planuri în permanenţă şi care aşteaptă doar ocazia pentru a ataca", explică fostul director al Mossadului în perioada 1989 - 1996.

"De altfel, care ar fi interesul, chiar din punct de vedere moral? Să aşteptăm şi să nu acţionăm decât în caz de atac?", a întrebat Shavit.

Israelul, considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici