Foştii ostatici FARC dezvăluie detalii şocante din perioada captivităţii

Foştii ostatici deţinuţi de Forţele Revoluţionare Columbiene (FARC) au dezvăluit condiţiile inumane în care au fost încarceraţi şi actele de sadism şi crimele la care au asistat, relatează The Guardian în ediţia electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Foştii ostatici FARC dezvăluie detalii şocante din perioada captivităţii

Foştii ostatici FARC dezvăluie detalii şocante din perioada captivităţii (Imagine: Mediafax/AFP)

Ingrid Betancourt a declarat că a fost în repetate rânduri legată cu lanţul de un copac şi că a fost bântuită de gândul sinuciderii în cei şase ani de detenţie. "Moartea este cel mai fidel partener al unui ostatic. Am trăit cu moartea (...) iar seducţia sinuciderii a fost mereu cu noi", a precizat ea.

Un alt fost ostatic, asisistentul medical William Perez, a declarat că, la un moment dat, Betancourt era atât de deprimată încât el a fost nevoit să o hrănească cu linguriţa.

"A trebuit să o hrănesc cu linguriţa, precum un copil, spunându-i că «această linguriţă este pentru Melanie (fiica lui Ingrid) iar aceasta este pentru Lorenzo (fiul său)", a declarat Perez.

Betancourt a declarat că a fost tratată în mod abominabil. "Nu aş fi tratat nici un animal în acest fel, poate nici măcat o plantă". Dacă militanţii erau indispuşi, strângeau lanţul în jurul gâtului său astfel încât aceasta abia putea respira.

Ostaticii erau eliberaţi din lanţuri în fiecare dimineaţă la ora 05.00 când posturile de radio transmiteau mesaje ale rudelor.

"Am avut experienţe îngrozitoare (...) dar nu vreau să vorbesc despre aşa ceva aici şi acum în aceste momente de fericire", a declarat Betancourt, întrebată dacă a fost violată.

Un alt ostatic, Armando Castellanos, unul din cei 11 militari şi poliţişti columbieni capturaţi de gherile, a declarat, de asemenea, că militanţii FARC au ucis un ofiţer de poliţie care ar fi suferit de "probleme psihologice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici