Bugetul pentru 2026, prezentat marți de guvernul francez, care presupune un efort de aproape 44 de miliarde de euro pentru redresarea finanțelor publice, a fost primit cu rezerve serioase de către opoziție, dar și de aliați ai lui Macron, potrivit Le Figaro.
Édouard Philippe, care și-a făcut deja cunoscută candidatura la alegerile prezidențiale din 2027, consideră măsurile de austeritate anunțate de premierul François Bayrou, doar un „plan de urgență” care nu atacă problemele de fond: „Aproape nimic din ceea ce propune Bayrou nu rezolvă problema. Permite doar limitarea consecințelor. Cred că este conștient de asta”.
Fost prim-ministru și actual edil al orașului Le Havre, un important port din nord-vestul Franței, politicianul de centru-dreapta a fost timp de trei ani prim-ministrul Franței, sub președinția lui Emmanuel Macron. Deși aliat cu liderul francez, Philippe are o poziție autonomă și uneori critică față de unele politici guvernamentale, mai ales în chestiuni economice și bugetare.
Politicianul francez susține că lipsa unei reforme structurale din politicile publice care „nu mai funcționează” face ca planul bugetar să fie doar o soluție temporară. În opinia sa, unica valoare a planului este că oferă „o reacție de amploare pentru a plasa Franța într-o situație mai favorabilă după adoptarea acestuia”.
În locul unor ajustări izolate, viitorul candidat la președinția Franței cere o revenire la tripticul său politic: a munci mai mult, a cheltui mai puțin și a taxa mai puțin, formula nefiind nouă, ci instituită în perioada în care a fost prim-ministru: „Pentru a salva sistemul, trebuie să muncim mai mult, să cheltuim mai puțin și să taxăm mai puțin. Poate că nu am fi ajuns aici dacă această traiectorie ar fi fost urmată…”
Întrebat despre o propunere vehiculată recent în spațiul public francez, de a elimina două zile libere legale pentru a crește producția națională, Philippe s-a arătat rezervat: „Mai bine am lucra 14 ore în plus pe an”, ceea ce ar însemna, în opinia sa, un efort real dar rezonabil, fără să atingă zilele naționale libere.
Fostul premier consideră că guvernul știa că planul bugetar va fi probabil respins de Parlament, dar l-a prezentat oricum: „Cred că acest plan a fost pregătit cu aproape certitudinea că moțiunea va fi votată”, sugerând că executivul a mers înainte în mod calculat, asumându-și riscul politic.