Fostul premier Taro Aso: Japonia şi SUA trebuie să-şi arate hotărârea de a lupta pentru Taiwan

Fostul prim-ministru japonez Taro Aso a declarat marţi că un mediu de securitate mai dur în strâmtoarea Taiwan înseamnă că Japonia, Statele Unite şi alţii trebuie să dea dovadă de o hotărâre puternică pentru a veni în apărarea Taiwanului în cazul în care acesta ar fi atacat, scrie Reuters.

306 afișări
Imaginea articolului Fostul premier Taro Aso: Japonia şi SUA trebuie să-şi arate hotărârea de a lupta pentru Taiwan

Fostul premier Taro Aso: Japonia şi SUA trebuie să-şi arate hotărârea de a lupta pentru Taiwan

„Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că nu izbucneşte un război în strâmtoarea Taiwan”, a declarat Aso, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare în Japonia, într-un discurs ţinut la Taipei în timpul unei vizite de trei zile în Taiwan.

„Cred că acum este momentul ca Japonia, Taiwanul, Statele Unite şi alte ţări care gândesc la fel să fie pregătite să pună în acţiune o descurajare foarte puternică”, a spus el în remarcile transmise online. „Este vorba de hotărârea de a lupta”.

El a adăugat că manifestarea clară a voinţei de a apăra Taiwanul este o formă de descurajare. El nu a specificat China ca fiind agresorul, dar a spus că este crucial ca Japonia, în calitate de vecin al Taiwanului, şi alte ţări care susţin ordinea internaţională, să trimită mesajul către China şi restul comunităţii internaţionale, potrivit Reuters.

Aso este cel mai înalt oficial politic japonez care a vizitat Taiwanul din 1972 încoace.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi nu a exclus niciodată utilizarea forţei pentru a aduce insula sub controlul său. Guvernul Taiwanului respinge cu fermitate pretenţiile de suveranitate ale Chinei.

Vorbind înaintea lui Aso în cadrul aceluiaşi forum, preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că guvernul s-a angajat să îşi îmbunătăţească apărarea şi că nu ia de bună susţinerea partenerilor săi de securitate.

„Deşi nu căutăm o confruntare militară şi sperăm la o coexistenţă paşnică, stabilă şi benefică cu vecinii noştri, Taiwanul este întotdeauna pregătit să îşi apere democraţia şi modul de viaţă”, a declarat Tsai Ing-wen.

Tensiunile legate de Taiwan au contribuit la decizia unui aliat apropiat al SUA, Japonia, de a-şi spori cheltuielile pentru apărare.

În 2021, Aso, pe atunci viceprim-ministru, a numit orice invazie a Taiwanului de către China o „ameninţare la adresa supravieţuirii Japoniei” şi a declarat că Japonia şi SUA vor apăra Taiwanul împreună în cazul în care un astfel de incident ar avea loc.

Aceste comentarii au înfuriat China, care a declarat că remarcile „au afectat fundamentul politic al relaţiilor dintre China şi Japonia”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici