Francois Hollande insistă pe necesitatea desfăşurării alegerilor prezidenţiale în Ucraina la 25 mai

Preşedintele francez François Hollande a apreciat, luni, că "nimic nu trebuie să poată împiedica" alegerile prezidenţiale de la 25 mai din Ucraina, în contextul în care estul ţării este cuprins de revolte separatiste, iar violenţele au pus stăpânire pe Odesa.

123 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande insistă pe necesitatea desfăşurării alegerilor prezidenţiale în Ucraina la 25 mai

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aceste alegeri trebuie să aibă loc "pe tot teritoriul Ucrainei", a declarat şeful statului francez, într-o declaraţie la Elysee, în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, aflat în vizită la Paris.

"Autorităţile ruse şi preşedintele Putin trebuie convinse că singura cale posibilă este dialogul şi detensionarea crizei", a adăugat preşedintele Hollande.

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a criticat anterior poziţia "contradictorie" a Rusiei, care se opune alegerilor prezidenţiale din Ucraina, dar îi îndeamnă pe sirieni să voteze pentru preşedintele Bashar al-Assad.

"Remarc contradicţia partenerilor noştri ruşi. Pe de o parte, spun că «nu trebuie să aibă loc alegeri în Ucraina», deşi aceasta este ieşirea paşnică din criză, iar de cealaltă parte, în Siria, în contextul în care există un război şi 150.000 de morţi, spun că trebuie să fie votat Bashar al-Assad, la începutul lui iunie", a declarat ministrul Fabius.

Revoltele separatiste din estul Ucrainei şi violenţele recente de la Odesa au adus Ucraina în pragul războiului civil. Deteriorarea situaţiei complică de la o zi la alta din ce în ce mai mult organizarea alegerilor prezidenţiale. De la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, la sfârşitul lunii februarie, după ample proteste în Piaţa Independenţei din Kiev, Ucraina este condusă de un preşedinte şi un Guvern interimar.

Moscova, care nu recunoaşte Guvernul de la Kiev, consideră "absurdă" organizarea alegerilor în contextul actual.

La rândul lor, occidentalii îi acuză pe ruşi că susţin revoltele din Ucraina.

"Dacă alegerile din 25 mai nu au loc - acest scrutin prezidenţial reprezintă soluţia pentru depăşirea crizei - vom trece la cea de-a treia etapă a sancţiunilor" la adresa Rusiei, a avertizat ministrul Fabius.

Preşedintele Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au ameninţat deja vineri Rusia cu noi sancţiuni care ar viza direct anumite sectoare ale economiei ruse, în cazul degradării situaţiei din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici