Franţa începe pregătirile pentru preluarea preşedinţiei UE

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, a prezentat Guvernului de la Paris obiectivele preşedinţiei UE, care va fi asigurată de Franţa în a doua jumătate a anului viitor, relatează Le Monde, în ediţia electronică de joi.

59 afișări
Imaginea articolului Franţa începe pregătirile pentru preluarea preşedinţiei UE

Franţa începe pregătirile pentru preluarea preşedinţiei UE

La trei ani după respingerea Tratatului constituţional european la referendumul din Franţa, asigurarea preşedinţiei UE va fi "o ocazie pentru a confirma revenirea Franţei în Europa şi capacitatea sa de a asigura un impuls semnificativ proiectelor europene", a apreciat Jouyet într-o şedinţă de guvern desfăşurată miercuri.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, declarase, încă de la sfârşitul lunii august, că preluarea conducerii UE "trebuie să mobilizeze toate energiile încă de acum", iar miniştrilor li s-a cerut să se consacre "intens" pregătirii acestei perioade şi să intensifice contactele cu Comisia şi Parlamentul European. Premierul Francois Fillon va organiza un seminar guvernamental, pentru a stabili priorităţile fiecărui membru al Guvernului, ulterior urmând să aibă loc mai multe comitete interministeriale la Matignon, unde a fost deja înfiinţat un secretariat general al Preşedinţiei, cu un buget de 190 de milioane de euro.

Preşedinţia franceză ar urma să pregătească intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2009, a tratatului european simplificat, care ar putea fi adoptat până la sfârşitul anului, să organizeze alegerea unui preşedinte permanent al Consiliului European şi să aleagă un nou coordonator pentru relaţiile externe, care va dispune de un serviciu diplomatic european. Preşedinţia franceză a UE va coincide şi cu prima reexaminare a politicilor europene şi a finanţării acestora după 2013, care ar urma să marcheze prima modificare a Politicii Agricole Comune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici