Fratele regelui Charles, prinţul Andrew, aruncă încă un nor asupra monarhiei

În timp ce monarhia britanică sărbătoreşte sâmbăta aceasta încoronarea regelui Charles cu fast, un nor încă planează asupra fratelui său mai mic, prinţul Andrew, lipsit de majoritatea titlurilor şi îndepărtat din funcţiile regale din cauza prieteniei sale cu regretatul Jeffrey Epstein, scrie Reuters.

4306 afișări
Imaginea articolului Fratele regelui Charles, prinţul Andrew, aruncă încă un nor asupra monarhiei

Fratele regelui Charles, prinţul Andrew, aruncă încă un nor asupra monarhiei

Andrew a fost lipsit în ultimii ani de majoritatea titlurilor sale şi îndepărtat din funcţiile regale din cauza prieteniei sale cu regretatul finanţator american Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat, şi a unei acuzaţii conexe de agresiune sexuală.

În februarie 2022, Andrew a finalizat un proces în care o femeie l-a acuzat că a agresat-o sexual când era adolescentă. El nu a fost acuzat de nicio infracţiune penală şi a negat întotdeauna orice abatere.

Andrew avea reputaţia de a fi fost fiul preferat al regretatei regine Elisabeta, dar scandalul a fost prea mult pentru ea. Prinţul a apărut rar în public de când a căzut în dizgraţie.

Veteran al Marinei Regale în Războiul din Insulele Falklands, Andrew nu a avut voie să poarte uniforma militară în timpul celor două procesiuni solemne care au urmat morţii reginei în septembrie, una la Edinburgh şi una la Londra, când el şi cei trei fraţi ai săi au mers în spatele sicriului mamei lor.

În timp ce sicriul reginei era purtat pe străzile din Edinburgh, un englez a huiduit: „Andrew, eşti un bătrân bolnav”.

Incidentul a reflectat cel puţin o parte din părerea publicului despre prinţ. Un sondaj YouGov publicat în această săptămână a arătat că acesta este cel mai puţin apreciat membru al familiei regale.

Cu ani în urmă, Andrew era o figură populară. Tabloidele îl porecliseră „Prinţul Playboy”, în timp ce relatau cu veselie despre viaţa sa amoroasă, şi a câştigat respect pentru serviciul său ca pilot de elicopter în Insulele Falklands.

Căsătoria sa din 1986 cu Sarah Ferguson a fost văzută la vremea respectivă ca aducând o gură de aer proaspăt într-o instituţie sufocantă.

Totul a luat-o razna treptat şi apoi brusc. În calitate de ambasador comercial itinerant, a căpătat porecla „Air Miles Andy” pentru călătoriile sale frecvente, care implicau adesea partide de golf. Căsătoria sa s-a încheiat cu un divorţ în 1996. Mass-media l-a criticat pentru ceea ce a fost descris ca fiind un comportament autoritar şi un stil de viaţă prea luxos.

Dar „afacerea” Epstein a fost cea care l-a adus adevărata ruşine pe Andrew. Efortul său de a lămuri această asociere într-un interviu televizat din 2019 a fost considerat ca având un efect contrar - unele dintre justificările sale pentru acţiunile sale fiind larg ridiculizate.

Andrew rămâne al optulea în ordinea de succesiune la tron, iar presa britanică a speculat că acesta ar putea să aibă încă speranţe de a reveni în viaţa publică.

Luna trecută, fosta soţie a lui Andrew, Sarah Ferguson, ducesa de York, cu care acesta rămâne apropiat, a declarat într-un interviu televizat că prinţul este un om bun.

„Este un om bun şi amabil şi cred că lumina reflectoarelor trebuie să dispară de pe el şi să îl lase să îşi continue viaţa pentru a se reconstrui”, a spus ea.

Dar observatorii regali cred că o revenire în favoarea sa este foarte puţin probabilă, mai ales că Charles a vorbit despre o monarhie redusă, cu mai puţini membri ai familiei regale care lucrează.

Potrivit presei britanice, regele vrea, de asemenea, ca fratele său să se mute din conacul pe care îl ocupă de ani de zile în domeniul regal din Windsor şi să locuiască într-o casă mai mică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
reege,
charles,
andrew

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici