FT: Arhitectul strategiei antiepidemice din Suedia insistă că va da rezultate. "Este important ca oamenii să aibă viaţă normală"

  • FT: Arhitectul strategiei antiepidemice din Suedia insistă că va da rezultate
  • Epidemiologul Anders Tegnell argumentează că Suedia poate dobândi imunitate comunitară, astfel că va fi afectată mai puţin de eventualul val epidemic din toamnă
  • Ţările care au impus restricţii antiepidemice stricte ar putea să fie nevoite să facă din nou acest lucru în toamnă, avertizează specialistul suedez
1900 afișări
Imaginea articolului FT: Arhitectul strategiei antiepidemice din Suedia insistă că va da rezultate. "Este important ca oamenii să aibă viaţă normală"

Strategia Suediei de contracarare a coronavirusului va asigura că valul al doilea al epidemiei va fi doar unul mic, spre deosebire de alte ţări care vor fi nevoite să revină la restricţiile privind deplasările, afirmă Anders Tegnell, arhitectul politicilor medicale suedeze, conform Financial Times.

Anders Tegnell, epidemiologul din Suedia care a conceput strategia de evitare a restricţiilor privind deplasările, estimează că 40% dintre persoanele care locuiesc în Stockholm vor fi imune la Covid-19 până la sfârşitul lunii mai, oferind ţării un avantaj împotriva unui virus care va fi prezent "foarte mult timp".

"În toamnă, va fi al doilea val. Suedia va avea un nivel ridicat de imunitate, iar numărul cazurilor probabil va fi destul de mic. Dar Finlanda va avea un grad foarte redus de imunitate. Oare Finlanda va trebui să aplice din nou restricţii complete de circulaţie?", a declarat Anders Tegnell.

Suedia şi Anders Tegnell se află în atenţia întregii lumi, în contextul în care au avut o reacţie diferită la pandemie.

Şcolile primare şi secundare, cafenelele, restaurantele şi magazinele funcţionează aproape normal în Suedia, autorităţile bazându-se pe respectarea voluntară a regulilor de distanţare şi pe faptul că mulţi angajaţi lucrează de acasă. Cursurile pentru elevii de peste 16 ani au fost suspendate, universităţile sunt închise, iar adunările de peste 50 de persoane sunt interzise. Suedia are cea mai relaxată abordare antiepidemică din ţările europene.

Conform datelor publicate joi, în Suedia s-au înregistrat 3.040 de morţi. Bilanţul este semnificativ mai mare decât în ţări vecine precum Danemarca, Norvegia şi Finlanda.

Anders Tegnell afirmă că abia peste unul sau doi ani se va şti ce abordare a funcţionat cel mai bine şi care au fost costurile pentru societate. Epidemiologul subliniază că abordarea Suediei s-a axat pe o perspectivă "mai largă asupra sănătăţii publice" în care un element important este ca "oamenii să poată avea în mod rezonabil o viaţă normală".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici