FT: Israelul plănuieşte o campanie împotriva Hamas care se va întinde pe o perioadă de un an sau mai mult / Obiectivele Israelului sunt uciderea liderilor Hamas şi o victorie militară "decisivă" împotriva celor 24 de batalioane ale grupării

Israelul plănuieşte o campanie împotriva Hamas care se va întinde pe o perioadă de un an sau mai mult, iar faza cea mai intensă a ofensivei terestre va continua până la începutul anului 2024, potrivit mai multor persoane familiarizate cu pregătirile.

492 afișări
Imaginea articolului FT: Israelul plănuieşte o campanie împotriva Hamas care se va întinde pe o perioadă de un an sau mai mult / Obiectivele Israelului sunt uciderea liderilor Hamas şi  o victorie militară "decisivă" împotriva celor 24 de batalioane ale grupării

FT: Israelul plănuieşte o campanie împotriva Hamas care se va întinde pe o perioadă de un an sau mai mult / Obiectivele Israelului sunt uciderea liderilor Hamas şi o victorie militară "decisivă" împotriva celor 24 de batalioane ale grupării

Strategia în mai multe faze prevede ca forţele israeliene, care sunt nordului Gaza, să facă o incursiune iminentă în sudul enclavei palestiniene.

Printre obiective se numără uciderea celor trei lideri de vârf ai Hamas - Yahya Sinwar, Mohammed Deif şi Marwan Issa - în timp ce se asigură o victorie militară "decisivă" împotriva celor 24 de batalioane şi a reţelei de tuneluri subterane ale grupului şi se distruge "capacitatea de guvernare a acestuia în Gaza".

"Acesta va fi un război foarte lung . . . În prezent, nu suntem nici măcar la jumătatea drumului spre atingerea obiectivelor noastre", a declarat pentru FT o persoană familiarizată cu planurile de război israeliene.

Strategia generală a Israelului pentru Gaza este flexibilă, calendarul fiind influenţat de mai multe aspecte, inclusiv progresul operaţional pe teren, presiunea internaţională şi oportunităţile de eliberare a ostaticilor israelieni, au declarat persoanele respective.

Un armistiţiu fragil de o săptămână s-a prăbuşit vineri, când Israelul şi Hamas au reluat luptele, punând capăt la o pauză în ostilităţi care a permis un schimb reciproc de ostatici contra prizonieri între cele două părţi. Israelul a declarat că se întoarce la luptă pentru a "elimina Hamas".

Operaţiunea terestră de mare intensitate reînnoită va mai necesita probabil câteva luni, a declarat o persoană familiarizată cu discuţiile dintre SUA şi Israel privind războiul.

După aceea, va urma o fază de "tranziţie şi stabilizare" de intensitate militară mai redusă, care ar putea continua până la sfârşitul anului 2024, locaţia forţelor terestre israeliene în timpul acestei faze fiind încă neclară.

Spre deosebire de operaţiunile militare şi războaiele israeliene anterioare, un oficial israelian a sugerat că nu va exista un punct final ferm.

"Arbitrul nu va sufla în fluier şi totul se va termina", au spus aceştia.

Un ofiţer militar israelian de rang înalt a declarat că cel puţin 10 din cele 24 de batalioane Hamas au fost "rănite semnificativ", cu peste 50 de comandanţi de nivel mediu şi aproximativ 5.000 de luptători ucişi.

O altă persoană familiarizată cu planurile de război ale Israelului a declarat că armata consideră în continuare că operaţiunile din nordul Gaza sunt incomplete.

"Oraşul Gaza nu este complet cucerit. Probabil că este terminat în proporţie de 40%. Pentru nordul în ansamblu, va fi nevoie probabil de încă două săptămâni până la o lună", a declarat persoana respectivă.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici