Fundaţia lui Bill Clinton a primit donaţii de la Guverne şi magnaţi cu interese în politica SUA

Fostul preşedinte american Bill Clinton a colectat zeci de milioane de dolari pentru fundaţia sa, în ultimii zece ani, de la Guverne din Orientul Mijlociu, magnaţi din Canada, India, Nigeria şi Ucraina şi alte personaje internaţionale cu interese în politica externă a SUA, relatează New York Times.

48 afișări
Imaginea articolului Fundaţia lui Bill Clinton a primit donaţii de la Guverne şi magnaţi cu interese în politica SUA

Fundaţia lui Bill Clinton a primit donaţii de la Guverne şi magnaţi cu interese în politica SUA

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului citat, Clinton a publicat joi o listă completă a peste 200.000 de donatori ai fundaţiei sale, conform unui acord menit să înlăture temerile privind un potenţial conflict de interese în cazul în care soţia sa, Hillary Clinton, va fi confirmată în funcţia de secretar de Stat în administraţia lui Barack Obama.

Unii dintre cei mai bogaţi şi celebri oameni din lume au acordat sume importante pentru a finanţa biblioteca sa prezidenţială şi activităţile sale caritabile. Unii dintre cei mai mari susţinători ai lui Bill Clinton au interese majore în politicile pe care administraţia lui Barack Obama le va adopta.

Numai Arabia Saudită a acordat fundaţiei între 10 şi 25 de milioane de dolari, cea mai mare sumă din partea unui Guvern străin. Brunei, Kuwait, Norvegia, Oman şi Qatar au contribuit fiecare cu peste un milion de dolari, ca şi Fundaţia Dubai, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, sau Prietenii Arabiei Saudite, fondată de un prinţ saudit.

De asemenea, printre cei mai importanţi donatori figurează un om de afaceri nigerian care era apropiat de liderul militar din Nigeria, un magnat ucrainean care era ginerele fostului preşedinte autoritar al acestei foste republici sovietice şi un director din domeniul mineritului din Canada, care l-a dus pe Clinton în Kazahstan în timp ce încerca să obţină contracte pentru exploatarea uraniului.

În plus, fundaţia a acceptat contribuţii semnificative de la personaje proeminente din India, cum ar fi un magnat miliardar din domeniul oţelului, considerat al patrulea cel mai bogat om din lume. Acesta ar fi făcut lobby pe lângă Hillary Clinton anul acesta, pentru un acord de cooperare nucleară între India şi SUA.

O altă donaţie care ar putea fi sensibilă este cea de la Blackwater Training Center, parte a firmei private de securitate angajată pentru a proteja diplomaţii americani din Irak, ai cărei agenţi au fost implicaţi într-un incident soldat cu moartea a 17 civili irakieni în 2007.

Lista postată pe site-ul fundaţiei nu include însă cetăţenia donatorilor, data la care au contribuit, sumele exacte sau promisiunile pentru donaţii viitoare. Astfel, nu se poate şti ce donaţii au fost făcute în timp ce Bill Clinton era preşedinte sau când Hillary Clinton candida pentru preşedinţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici