George W. Bush nu regretă nicio decizie luată după 11 septembrie

Fostul preşedinte american George W. Bush susţine că nu regretă nicio decizie luată după 11 septembrie, inclusiv războiul cu Irakul şi folosirea controversatelor tehnici de interogatoriu considerate ca fiind tortură, potrivit unui interviu publicat vineri de USA Today.

258 afișări
Imaginea articolului George W. Bush nu regretă nicio decizie luată după 11 septembrie

George W. Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă el crede că aceste politici - inclusiv Patriot Act - au prevenit un alt atac, fostul preşedinte a declarat: "Da, cred acest lucru".

"Unele tactici ar fi putut fi diferite" în Irak, după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein. "La fel şi în Afganistan, cu programul de supraveghere teroristă" care a spionat comunicaţiile internaţionale ale suspecţilor de terorism.

Bush susţine că evenimentele care au dus la moartea lui Osama ben Laden în mai au început în timpul administraţiei sale. "Activitatea comunităţii serviciilor de informaţii din timpul preşedinţiei mele a contribuit la realizarea imaginii complete a modului în care comunica ben Laden şi în cele din urmă a locului în care se ascundea acesta", a declarat el. "A început în ziua următoare celei de 11 septembrie".

În afară de nunta sa şi de naşterea celor două fiice gemene ale sale, fostul preşedinte american susţine că atentatele de la 11 septembrie au fost "cel mai profund moment" din viaţa sa.

Bush povesteşte că îşi aminteşte feţele copiilor din momentul în care a fost anunţat de atac. "A fost un moment de claritate pentru că oamenii se uitau cum reacţionez, iar eu aveam suficientă experienţă cu crizele pentru a înţelege că atunci când eşti şeful unei organizaţii este important să afişezi calm în primele etape ale crizei".

Fostul preşedinte îşi aminteşte, de asemenea, cum a încercat să reunească informaţiile pentru a pune faptele cap la cap şi a se asigura că a fost "un atac cu patru avioane, nu unul cu zece avioane". El a afirmat, de asemenea, că s-a rugat pentru victime şi pentru ţară, dar că era hotărât să îşi asume rolul de conducător.

"Treaba unui preşedinte este să spună acestea sunt faptele, cu asta ne confruntăm şi să se confrunte cu ele. Nu să îi pară rău pentru el sau să spună de ce s-a întâmplat sub conducerea mea? Aceasta nu este o caracteristică de admirat a leadership-ului. Am simţit că am capacitatea să mă confrunt cu criza şi nu ştii până nu se întâmplă. Când privesc înapoi, nu mă simt copleşit", a declarat el.

Întrebat dacă ar fi vrut să facă ceva diferit, el a răspuns: "Nu, aşa cum gândesc eu. Adică eu cred că răspunsul, pregătirea instrumentelor pentru ca viitorii preşedinţi să poată avea o şansă mai bună de a proteja ţara, reprezintă o moştenire despre care sper ca istoricii să spună «Este o moştenire bună: El a folosit instrumentele pe care le-a crezut cesare şi a ajutat împreună cu Congresul la codificarea lor, pentru ca viitorii preşedinţi, dacă aleg acest lucru, să le poată folosi»".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici