Germania crede că Rusia ar fi responsabilă de întreuperile GPS din Marea Baltică

Este „foarte probabil” ca în spatele unor serii de perturbări care afectează navigaţia GPS în regiunea baltică să fie Rusia, a declarat joi Ministerul german al Apărării, indicând exclava Kaliningrad ca sursă a problemei, potrivit Reuters.

1665 afișări
Imaginea articolului Germania crede că Rusia ar fi responsabilă de întreuperile GPS din Marea Baltică

Germania crede că Rusia ar fi responsabilă de întreuperile GPS din Marea Baltică

„Perturbările persistente ale sistemului global de navigaţie prin satelit sunt foarte probabil de origine rusă şi se bazează pe perturbări în spectrul electromagnetic, inclusiv cele care provin din regiunea Kaliningrad”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru Reuters, confirmând un raport al site-ului de ştiri t-online, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii despre modul în care Berlinul şi-a făcut evaluarea sau despre natura exactă a perturbărilor, invocând „motive de securitate militară”.

Kaliningrad se află între Lituania şi Polonia, pe coasta Mării Baltice. A fost izolată de Moscova atunci când Lituania a devenit independentă în timpul destrămării Uniunii Sovietice în 1991.

Ambasada Rusiei la Berlin nu a răspuns solicitării de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters.

Luna trecută, o sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că se crede că Rusia a bruiat semnalul de satelit al unui avion folosit de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, atunci când acesta a zburat în apropiere de Kaliningrad.

Industria aviatică şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o creştere a interferenţelor GPS legate de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Bruiajul semnalelor GPS poate fi perturbator pentru avioanele comerciale, dar acestea pot de obicei să navigheze prin alte mijloace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici