Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina

Germania se pregăteşte să îşi dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în cadrul planului Scholz, potrivit Bloomberg.

1057 afișări
Imaginea articolului Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina

Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina

Coaliţia de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Ucraina anul viitor, până la 8 miliarde de euro, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

Dacă va fi aprobată de parlamentul de la Berlin, unde partidele lui Scholz deţin majoritatea, majorarea ar ridica cheltuielile de apărare ale Germaniei peste ţinta de 2% din produsul intern brut promisă de toţi membrii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a adăugat raportul.

Parlamentarii social-democraţilor lui Scholz, ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Liber-Democrat şi ai Partidului Verzilor au convenit asupra acestei creşteri în cadrul negocierilor asupra proiectului de buget pentru 2024, în această săptămână, potrivit Bloomberg.

Ministerul german al Apărării nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Un plan al Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina a fost întâmpinat cu rezistenţă din partea ţărilor UE. Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, a propus în iulie ca blocul comunitar să creeze un fond de până la 5 miliarde de euro pe an, pe o perioadă de patru ani, ca parte a unor angajamente mai largi ale Occidentului în materie de securitate pentru a sprijini Ucraina, notează Reuters. Diplomaţii au spus apoi că mai multe ţări, inclusiv Germania, şi-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans.

UE şi membrii săi au fost printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia a lansat invazia din februarie 2022, furnizând arme şi echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit serviciului diplomatic al blocului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici