Gloanţe oarbe şi gaze lacrimogene, folosite împotriva protestatarilor faţă de G20

Poliţia a făcut uz joi de numeroase mijloace pentru a dispersa miile de tineri, care s-au adunat pentru a perturba summitul G20 din oraşul Pittsburgh, din estul Statelor Unite, apelând la gaze lacrimogene, gloanţe oarbe, sirene stridente şi la avertizări prin portavoce.

355 afișări
Imaginea articolului Gloanţe oarbe şi gaze lacrimogene, folosite împotriva protestatarilor faţă de G20

Gloanţe oarbe şi gaze lacrimogene, folosite împotriva protestatarilor faţă de G20 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unii protestatari au agitat drapele negre şi roşii, iar alţii au afişat pancarte cu mesaje ce denunţau "activitatea capitalismului" sau promovau comerţul echitabil.

La o distanţă de doi kilometri de centrul de conferinţă unde s-au reunit joi liderii primelor 20 de economii mondiale, vehiculele poliţiei blochează marşul manifestaţiei neautorizate şi organizate de grupul de inspiraţie anarhistă Pittsburgh G20 Resistance Project (PGRP).

Manifestanţii au fost avertizaţi prin portavoce: "Trebuie să părăsiţi acest loc. Aceasta este o manifestaţie ilegală (...) Oricare ar fi activitatea voastră, trebuie să părăsiţi locul sau vă veţi expune unei intervenţii a poliţiei, riscaţi să fiţi reţinuţi sau să fiţi răniţi cu gloanţe albe".

Fără efect. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene.

"Ne-au blocat pe o stradă lăturalnică dintr-o zonă rezidenţială, iar apoi au tras cu gaze lacrimogene şi trei grenade", a precizat unul din manifestanţi.

Pe străzile adiacente, începuseră urmăririle. Poliţia dispune de vehicule speciale împotriva manifestaţiilor şi de supraveghere cu ajutorul elicopterelor.

Expuşi gazelor lacrimogene şi sirenelor, manifestanţii s-au dispersat rapid. O sută dintre aceştia au continuat să se ciocnească cu poliţiştii, care au fost nevoiţi în cele din urmă să ia măsuri mai drastice trăgând asupra manifestanţilor foarte agresivi cu gloanţe din plastic.

"Poliţia a tras cu gloanţe din plastic ripostând la pietrele şi cărămizile aruncate de manifestanţi", a precizat un poliţist federal (FBI). El a menţionat că nu a fost înştiinţat de înregistrarea de persoane rănite.

"Goanţele din plastic" sunt gloanţe de cauciuc introduse într-un înveliş de plastic, în general montate într-un cartuş de calibru 12 sau 40 de milimetri.

Considerate ca fiind mai puţin periculoase decât gloanţele de cauciuc, acestea sunt din ce în ce mai mult folosite de forţele de ordine din numeroase ţări. "Acestea nu străpung pielea", a precizat poliţistul.

"Nu reprezint nici un pericol dacă nu aş fi acolo", a afirmat o protestatară în vârstă de 60 de ani. "G20 nu este un organism ales şi face ca mii de persoane să moară de foame", a adăugat ea.

Militanţii împotriva globalizării, pacifiştii şi anarhiştii protestează frecvent la reuniunile la nivel înalt ale liderilor mondiali, precum G20, pe care le consideră nedemocratice deoarece nu sunt supuse nici unei sancţiuni populare.

"Ne luptăm pentru climă, împotriva sărăciei şi a capitalismului", a declarat o studentă. "Acest sistem afectează şi dăunează pământului", a adăugat ea.

Numeroase persoane au fost reţinute, potrivit manifestanţilor, dar poliţia nu a confirmat joi decât efectuarea unei singure arestări.

Summitul de la Pittsburgh, care se desfăşoară joi şi vineri, este al treilea de acest tip organizat în mai puţin de un an şi vizează confirmarea noii reglementări a sistemului financiar pe fondul crizei economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici