Graham Watson se retrage din cursa pentru preşedinţia PE şi îl sprijină pe Jerzy Buzek

Liberalul britanic Graham Watson şi-a anunţat miercuri retragerea din cursa pentru preşedinţia Parlamentului European, sprijinindu-l pe posibilul câştigător, fostul premier polonez Jerzy Buzek.

14 afișări
Imaginea articolului Graham Watson se retrage din cursa pentru preşedinţia PE şi îl sprijină pe Jerzy Buzek

Graham Watson se retrage din cursa pentru preşedinţia PE şi îl sprijină pe Jerzy Buzek (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Uniunea Europeană a intrat într-o criză economică, de mediu şi instituţională, iar cele trei familii politice care au fondat Uniunea (conservatorii, socialiştii şi liberalii, n.red) au decis să o salveze", a precizat el într-un comunicat.

"Parlamentul European este mai divizat ca niciodată, fără să întrunească o majoritate stabilă. Din acest motiv mă retrag din cursa pentru preşedinte, sprijinind un acord al celor trei partide pentru a salva Uniunea Europeană", a adăugat el.

Conservatorii şi socialiştii, cele mai importante formaţiuni din Parlamentul European, au anunţat marţi că au încheiat un acord pentru a împărţi în următorii cinci ani preşedinţia instituţiei.

Deloc surprinzător, conservatorul polonez Jerzy Buzek va deveni la 14 iulie primul preşedinte al PE ales dintr-o ţară est-europeană. La începutul anului 2012, Buzek ar urma să fie înlocuit de un socialist.

Retragerea lui Watson, dar şi declaraţiile sale confirmă că liberalii s-ar fi alăturat acestui acord.

Britanicul, care a prezidat grupul liberal timp de şapte ani până ce a fost înlocuit în urmă cu câteva zile de belgianul Guy Verhofstadt, a denunţat în ianuarie, după lansarea candidaturii sale, acest tip de acorduri între grupuri.

"Deja de foarte mult timp, preşedinţii Parlamentului European sunt aleşi în baza aranjamentelor de culise. Campania mea va fi prima campanie publică pentru preşedinţia PE. Numai în acest fel sper să creez un precedent", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici