Gray: La trei ani de la crearea MCV, progresele în România şi Bulgaria sunt fluctuante

Progresele înregistrate în România şi Bulgaria, la trei ani de la crearea MCV sunt fluctuante, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, adăugând că rapoartele prezentate marţi sunt corecte, "recunosc meritele acolo unde ele există, dar nu se ruşinează să arate acolo unde sunt probleme".

21 afișări
Imaginea articolului Gray: La trei ani de la crearea MCV, progresele în România şi Bulgaria sunt fluctuante

Gray: La trei ani de la crearea MCV, progresele în România şi Bulgaria sunt fluctuante (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La trei ani şi jumătate de la crearea MCV, constatăm că progresele au fost fluctuante. Însă, în ansamblu, în ambele ţări au existat exemple clare de progres care nu ar fi fost posibil fără sprijinul şi presiunile exercitate de CE", a spus Mark Gray într-un briefing pe tema rapoartelor pe justiţie pentru România şi Bulgaria.

El a menţionat câte un exemplu pentru România, respectiv Bulgaria. Astfel, exemplul ales în cazul Bulgariei a fost că CE a solicitat crearea de echipe comune de investigare a fraudelor legate de UE şi a cazurilor de crimă organizată, ceea ce a creat o plus valoare reală.

În ceea ce priveşte România, Gray a menţionat că "CE a acordat sprijin politic puternic DNA, care are un istoric foarte coerent de combatere a corupţiei".

"Raportul de anul acesta arată că există progrese, dar că Mecanismul este în continuare necesar pentru ca procesul să continue. Rapoartele adoptate astăzi sunt corecte, recunosc meritele acolo unde ele există, dar nu se ruşinează să arate acolo unde sunt probleme", a spus Gray.

CE a dat publicităţii marţi cel de al patrulea raportu anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici