CE: Importante neajunsuri în eforturile pentru MCV. Amendamentele la Legea ANI - serios pas înapoi

CE arată în raportul dat publicităţii marţi că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

64 afișări
Imaginea articolului CE: Importante neajunsuri în eforturile pentru MCV. Amendamentele la Legea ANI - serios pas înapoi

CE: Importante neajunsuri în eforturile pentru MCV. Amendamentele la Legea ANI - serios pas înapoi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Per total, în pofida progreselor înregistrate în anumite domenii, evaluarea Comisiei arată existenţa unor neajunsuri importante în eforturile României de a realiza progrese în cadrul MCV. România nu demonstrează un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reformă. Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi. Legea pune în pericol parcursul bun al activităţii ANI şi determină încălcarea în mod clar de către România a angajamentelor asumate la data aderării", se arată în raportul dat publicităţii marţi.

Comisia Europeană (CE) cere României să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai potrivite mijloace juridice de restabilire a atribuţiilor ANI care să permită confiscarea averilor nejustificate.

Raportul arată, de asemenea, că, după o perioadă de încetinire a muncii la nivel parlamentar, România a recâştigat impulsul reformelor în cel de-al doilea trimestru al anului 2010 şi s-a angajat într-o reformă legislativă majoră odată cu aprobarea de către Parlament a codurilor de procedură civilă şi penală, la 22 iunie.

"Pregătirile pentru intrarea în vigoare a celor patru noi coduri, în prezent programată pentru octombrie 2011, reprezintă o oportunitate semnificativă pentru o reformă completă a sistemului românesc de justiţie. Pentru a susţine acest proces de reformă, Comisia cere României să nu renunţe la genul de sprijin acordat de Parlament la adoptarea codurilor de procedură şi să extindă acest gen de voinţă politică şi în alte domenii", se arată în raport.

În opinia CE, România suferă, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumită lipsă de voinţă de a coopera şi de a-şi asuma responsabilităţi în beneficiul reformei.

"Deşi sunt disponibile soluţii pragmatice în multe cazuri, acestea adesea nu sunt luate, în timp ce există iniţiative individuale ale magistraţilor, asociaţiilor profesionale şi societăţii civile, care încearcă să acopere aceste neajunsuri", se mai arată în document.

Citeşte aici integral Raportul Comisiei Europene

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici