Gripa A H1N1, de la apariţie la declanşarea pandemiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat joi nivelul , de alertă maximă, în cazul epidemiei de gripă A H1N1, relatează AFP prezentând o cronologie a evenimentelor de la sfârşitul lui martie şi până în prezent.

18 afișări
Imaginea articolului Gripa A H1N1, de la apariţie la declanşarea pandemiei

Gripa A H1N1, de la apariţie la declanşarea pandemiei

Apărută la sfârşitul lui martie, epidemia de gripă A H1N1 considerată de acum o pandemie mondială, a îmbolnăvit 27.737 de persoane din 74 de ţări şi a provocat moartea a 141 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al OMS.

APRILIE

- 24 aprilie: OMS anunţă că mai multe sute de cazuri umane de gripă porcină au fost semnalate în ultimele săptămâni în Mexic şi Statele Unite. Epidemia ar fi fost declanşată de o femeie în vârstă de 39 de ani, decedată la 13 aprilie în regiunea Oaxaca (în sud-estul Mexicului). Autorităţile sanitare mondiale sunt puse în alertă.

- 25 aprilie: OMS avertizează în legătură cu "potenţialul pandemic" al noului virus al gripei porcine de tip A H1N1 care se transmite de la om la om. Cel puţin patru localităţi din Mexic decretează izolarea bolnavilor şi închiderea mai multor instituţii publice.

- 26 aprilie: Măsurile de vigilenţă se multiplică în lume, în timp ce OMS avertizează că virusul poate să sufere o mutaţie în orice moment şi să se dovedească "mult mai periculos".

- 27 aprilie: Apar primele trei cazuri în Europa. OMS ridică nivelul de alertă de la 3 la 4, pe o scară cu şase nivele.

- 28 aprilie: Epidemia progresează şi se înregistrează primele cazuri în America Centrală şi în Orientul Mijlociu.

- 29 aprilie: Primul deces confirmat în Statele Unite (un copil mexican din Texas). Virusul continuă să se propage în Europa: după Spania, sunt afectate şi Marea Britanie, Germania, Austria şi Elveţia. OMS ridică la 5 nivelul de alertă şi cere comunităţii internaţionale să se pregătească pentru o pandemie "iminentă". Primele cazuri confirmate de contaminare locală în Statele Unite, Spania şi apoi Germania.

- 30 aprilie: OMS adoptă denumirea de "gripă A H1N1".

MAI

- 2 mai: Apariţia virusului în Asia: cazuri în Coreea de Sud şi Hong Kong. Beijingul adoptă măsuri de restricţie a transporturilor aeriene. În Canada apare primul caz de transmitere a virusului de la om la porc.

- 4 mai: OMS avertizează în legătură cu o reapariţie a virusului sub o formă mai virulentă.

- 6 mai: Ottawa realizează fragmentarea genetică a virusului H1N1.

- 9 mai: După un caz mortal în Canada, la 8 mai, este înregistrat primul deces în America Centrală (Costa Rica).

- 11 mai: China plasează în carantină zeci de persoane.

- 16 mai: Primul caz de transmitere locală în Japonia.

- 22 mai: OMS avertizează că epidemia riscă să fie mai periculoasă pentru ţările în curs de dezvoltare.

- 20 mai: Primul caz de contaminare locală în China.

IUNIE

- 2 iunie: Primul caz intern pe continentul african (Egipt)

- 9 iunie: Potrivit OMS, unele grupe de populaţie vulnerabile sunt deosebit de expuse. Bruxelles-ul promovează o strategie europeană de vaccinare.

- 10 iunie: Progres puternic al contaminării, în special în Chile, în Canada şi Australia. Un număr disproporţionat de cazuri grave constatate la inuiţii din Canada, îngrijorare în comunităţile amerindiene.

- 11 iunie: Guatemala devine a opta ţară unde se înregistrează un deces după Mexic, Statele Unite, Canada, Costa Rica, Chile, Republica Dominicană şi Columbia. Reuniune de urgenţă a OMS care anunţă reprezentanţilor statelor membre ridicarea alertei la nivel maxim în cazul pandemiei de gripă A H1N1.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici