Guvernul britanic a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marţi editorul cotidianului britanic.

724 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden

Guvernul britanic a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Alan Rusbridger a declarat că a fost contactat "de un oficial de rang foarte înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului". Ulterior, el a avut două întâlniri cu acest oficial care "i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra".

Cotidianul era în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere masivă desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) americană şi de corespondentul său britanic GCHQ, după livrarea de către fostul consultant american Edward Snowden a mii de documente secrete.

Într-un articol publicat marţi de Guardian, Rusbridger afirmă că autorităţile i-au spus: "V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta".

"Ulterior am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute din Whitehall", cartierul care adăposteşte birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeaşi: predaţi materialul lui Snowden sau distrugeţi-l ... S-a dezbătut destul. Nu mai trebuie să scrieţi pe acest subiect".

Editorul a declarat că Guvernul a ameninţat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a încerca să recupereze documentele secrete, dacă publicaţia nu le distruge ea însăşi.

"Şi atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian", a adăugat el.

"Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor în subsolul redacţiei pentru a fi siguri că nu mai rămâne ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agenţilor chinezi", a povestit editorul.

Articolul său este publicat în timp ce autorităţile britanice se confruntă cu un val de proteste, după reţinerea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului Guardian care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere.

Rusbridger a condamnat această reţinere şi a avertizat "că nu peste mult timp, jurnaliştilor le va deveni imposibil să aibă surse confidenţiale".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici