Guvernul kîrgîz închide baza americană de la Manas

Guvernul din Kîrgîzstan a decis miercuri închiderea unei baze aeriene americane din această fostă republică sovietică şi a prezentat un proiect de lege în acest sens Parlamentului, a anunţat un purtător de cuvânt al Executivului.

18 afișări
Imaginea articolului Guvernul kîrgîz închide baza americană de la Manas

Guvernul de la Bişkek a decis închiderea unei baze americane din Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul kîrgîz a aprobat un proiect de lege "pentru a denunţa acordul cu Statele Unite privind prezenţa bazei americane în Kîrgîzstan", a declarat purtătorul de cuvânt Marat Kidiraliev.

Potrivit lui, Parlamentul trebuie să examineze textul joi.

Potrivit acordului ruso-american, baza va fi închisă după şase luni de la denunţarea contractului de către una dintre părţi.

Anterior, ambasada Statelor Unite de la Bişkek a precizat că nu a primit nici o notificare privind decizia Kîrgîzstanului de a închide în curând baza militară americană de pe teritoriul acestei ţări din Asia Centrală.

Baza aeriană americană din Kîrgîzstan trebuie închisă în 180 de zile de la notificare

 

Baza aeriană americană de la aeroportul din Manas, din apropiere de Bişkek, trebuie închisă în decurs de 180 de zile de la schimbul de note în acest sens, a declarat miercuri, la Moscova, secretarul Consiliului kîrgîz de Securitate, Aduhan Madumarov, citat de Interfax în pagina electronică.

"Refuzul (Statelor Unite) de a se conforma deciziei Guvernului kîrgîz" nu este considerat o opţiune, a adăugat el.

"Considerăm Statele Unite o ţară civilizată, democratică şi credem că această ţară va respecta deplin toate acordurile bilaterale internaţionale relevante", a conchis acesta.

Guvernul kîrgîz a aprobat miercuri un proiect de lege "pentru a denunţa acordul cu Statele Unite privind prezenţa bazei americane în Kîrgîzstan", a declarat purtătorul de cuvânt Marat Kidiraliev. Potrivit lui, Parlamentul trebuie să examineze textul joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici