Guvernul libanez: Hezbollah poate recâştiga teritoriile ocupate de Israel

Guvernul libanez a aprobat vineri o declaraţie politică în care recunoaşte dreptul grupării Hezbollah de a utiliza toate mijloacele posibile pentru a elibera teritoriile ocupate de Israel, potrivit unor surse politice.

40 afișări
Imaginea articolului Guvernul libanez: Hezbollah poate recâştiga teritoriile ocupate de Israel

Guvernul libanez: Hezbollah poate recâştiga teritoriile ocupate de Israel (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Declaraţia va fi înaintată săptămâna viitoare Parlamentului pentru un vot de încredere.

Toate partidele importante sunt reprezentate în Parlament, inclusiv coaliţia majoritară, susţinută de Statele Unite, şi opoziţia, condusă de gruparea Hezbollah, iar votul de încredere este considerat o formalitate.

"Declaraţia ministerială este elaborată şi înaintată Cabinetului cu acordul tuturor membrilor săi", a declarat ministrul Informaţiilor Tareq Mitri, după întâlnire.

Cabinetul, în care gruparea Hezbollah şi toţi aliaţii săi îşi pot exprima veto-ul, ar putea aproba proiectul luni, înainte de a fi prezentată Parlamentului.

Guvernul a fost creat la 11 iulie, în cadrul unui acord mediat de Qatar, în mai, iar criza politică de 18 luni, ce ar fi putut atrage Libanul într-un război civil, a ajuns la final.

Declaraţia politică a suferit amânări din cauza unor disensiuni privind rolul aripii armate a grupării Hezbollah, care a luptat într-un război de 34 de zile, împotriva Israelului, în 2006.

Premierul libanez Fouad Siniora şi aliaţii din coaliţie au vrut iniţial să excludă din declaraţie menţiunea care recunoaşte dreptul Hezbollah de a recâştiga teritoriul libanez prin forţă şi să supună această problemă unei dezbateri naţionale, conduse de preşedintele Michel Suleiman.

Declaraţia politică recunoaşte dreptul Libanului, Guvernului său, poporului şi rezistenţei să utilizeze toate mijloacele posibile pentru a recâştiga suveranitatea libaneză asupra fermelor Shebaa şi satului Ghajjar, din vecinătate, controlate de Israel.

Declaraţia adoptă şi reformele economice convenite în cadrul unei conferinţe internaţionale de asistenţă de la Paris, în 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici