Guvernul lui Jiri Rusnok a primit aprobarea preşedintelui ceh

Noul "Guvern de experţi" condus de economistul de stânga Jiri Rusnok a fost numit miercuri de preşedintele Milos Zeman, fără mari speranţe să primească un vot de încredere în Parlament, în locul Cabinetului Petr Necas, demisionar în urma unui scandal de abuz de putere şi corupţie.

55 afișări
Imaginea articolului Guvernul lui Jiri Rusnok a primit aprobarea preşedintelui ceh

Economistul Jiri Rusnok (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul condus de Rusnok, în vârstă de 52 de ani, este al 12-lea de la independenţa ţării, în 1993. El este compus din 15 membri, în mod oficial neafiliaţi, dar care sunt consideraţi apropiaţi ai stângii.

"Ţin să vă asigur, domnule preşedinte, că vom face totul pentru a ne îndeplini sarcinile ce decurg din Constituţie şi pentru a servi cel mai bine cetăţenii ţării noastre", a declarat Rusnok într-o ceremonie la Castelul Praga, sediul preşedinţiei.

Un fost ministru de Finanţe (2001-2002) şi al Industriei şi Comerţului (2002-2003), Ruskok este un colaborator apropiat al lui Zeman.

Un vot de încredere al Parlamentului, care urmează să aibă loc în termen de 30 de zile, pare dificil de obţinut de către acest nou Guvern, deoarece coaliţia de centru-dreapta deţine, în principiu, 101 din cele 200 de mandate în Camera inferioară.

Coaliţia în exerciţiu vrea menţinerea la putere a Guvernului demisioonar până la alegeri, sub conducerea lui Miroslava Nemcova, preşedintă a Camerei inferioare şi vicepreşedintă a OSD (dreapta), condus de Necas.

Ales preşedinte în ianuarie, printr-un vot universal direct, Zeman ar putea să decidă, totuşi, să lase în funcţie noul Cabinet, chiar şi fără un vot de încredere din partea Parlamentului. În fapt, Constituţia nu stipulează vreun termen pentru o a doua încercare de formare a unui Guvern, în caz de eşec al primului.

Constituţia permite în total trei încercări de formare a unui guvern, două gestionate de şeful statului, a treia de către preşedintele Camerei inferioare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici