Haos în Rusia în urma unui atac cibernetic. Hackerii au difuzat un video fals cu Putin, anunţând că trupele ucrainene au invadat Rusia

Hackerii au difuzat un fals apel televizat de urgenţă, generat pe calculator, al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a declarat legea marţială după ce trupele ucrainene au trecut pe teritoriul rus, a anunţat luni Kremlinul în presa de stat.

2763 afișări
Imaginea articolului Haos în Rusia în urma unui atac cibernetic. Hackerii au difuzat un video fals cu Putin, anunţând că trupele ucrainene au invadat Rusia

O serie de posturi de radio şi televiziune din regiunile de frontieră au difuzat mesajul, pretins a fi al comandantului suprem al ţării. Pe ecran, un Putin cu un aspect realist a declarat că va începe o mobilizare la scară largă în vederea pregătirii unui război total cu Ucraina, îndemnând în acelaşi timp cetăţenii să îşi evacueze casele şi să caute siguranţă în interiorul Rusiei, informează POLITICO.

"Astăzi, la ora 4 dimineaţa, forţele ucrainene... cu sprijinul Washingtonului, au intrat pe teritoriul regiunilor Kursk, Belgorod şi Briansk", se arată în emisiune, anunţând o chemare în masă a oamenilor eligibili pentru "a învinge inamicul periculos şi perfid".

Cu toate acestea, într-o declaraţie emisă luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a insistat că discursul "cu siguranţă nu a avut loc". În schimb, a spus el, serviciile de securitate analizează problema. Operatorii de televiziune din Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, au confirmat că sistemele lor au fost compromise.

"Postările false care pretind că provin de la personalităţi reale reprezintă un risc din ce în ce mai mare într-o lume influenţată de inteligenţa artificială", a declarat colonelul Philip Ingram, fost ofiţer al serviciilor de informaţii militare britanice şi planificator NATO. "În propaganda de război, deepfakes livrate într-un mod convingător pentru un efect militar sau politic, acestea sunt o armă aşteptată, dar pot fi foarte convingătoare."

Aparentul atac cibernetic vine după o serie de raiduri transfrontaliere ale luptătorilor pro-ucraineni sub steagul Legiunii Rusiei Libere şi al Corpului Voluntarilor Ruşi, despre care se spune că sunt cetăţeni ruşi care intenţionează să lupte împotriva regimului lui Putin. Duminică, unul dintre grupuri a declarat că a luat zeci de prizonieri în timpul unei astfel de incursiuni şi că îi va schimba cu soldaţi ucraineni capturaţi.

Eforturile de a pune forţele Moscovei pe picior greşit şi de a le forţa să angajeze efective şi armament limitate în apărarea graniţei comune de 1.000 de kilometri s-au intensificat pe fondul aşteptărilor tot mai mari că Kievul va lansa un asalt major pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni că trupele ţării "trec la acţiuni ofensive" de-a lungul unor părţi ale liniei frontului. Între timp, comandantul forţelor terestre ale Kievului, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că unităţile sale "avansează" spre oraşul Bahmut.

"Partea ucraineană, sau cei care acţionează în numele lor, joacă un joc inteligent, folosind împotriva lor tacticile de lungă durată ale Rusiei pentru a răspândi haosul", a declarat Ian Garner, expert în propaganda rusă şi autor al unei noi cărţi despre război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici