Herman Van Rompuy va obţine cel mai probabil un nou mandat de preşedinte al Uniunii Europene

Preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, belgianul Herman Van Rompuy, va obţine cel mai probabil un nou mandat de doi ani şi jumătate, săptămâna viitoare, în cursul summit-ului liderilor europeni, potrivit unor surse diplomatice.

189 afișări
Imaginea articolului Herman Van Rompuy va obţine cel mai probabil un nou mandat de preşedinte al Uniunii Europene

Herman Van Rompuy va obţine cel mai probabil un nou mandat de preşedinte al Uniunii Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El face obiectul unui consens, nimeni nu a exprimat o opinie contrară", a declarat marţi una dintre surse.

În plus, "nici un alt candidat nu s-a remarcat", a precizat o altă sursă.

Decizia urmează să fie adoptată la 1 martie, în prima zi a unui summit al şefilor de stat şi de Guvern din Uniunea Europeană, la Bruxelles. Premierul danez Helle Thorning-Schmidt, a cărei ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, este pe cale să încheie consultările pe această temă între cei 27 de lideri.

În vârstă de 64 de ani, Herman Van Rompuy este primul preşedinte al Consiliului European. El a fost numit la sfârşitul lui 2009, când funcţia a fost creată de Tratatul de la Lisabona pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Din această funcţie el trebuie să modereze summit-urile liderilor europeni, iar mandatul său se încheie la sfârşitul lui mai.

Prerogativele fostului premier creştin-democrat flamand al Belgiei au fost recent extinse. El prezidează de asemenea summit-urile şefilor de stat şi de Guvern din statele care fac parte din zona euro.

Acestui bărbat nu îi plac deloc luminile reflectoarelor, pe care le lasă pe scena europeană cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Ei au contribuit semnificativ la nominalizarea sa în 2009.

Puţin cunoscut marelui public, el s-a remarcat în culise ca un fin strateg în dificila gestionare a crizei datoriilor din zona euro, încercând să dezamorseze conflictele între Paris şi Berlin.

La Bruxelles, în pofida dezminţirilor oficiale, el este în competiţie cu un alt preşedinte, cel al Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a cărui influenţă s-a diminuat odată cu creşterea puterii Guvernelor europene în ceea ce priveşte gestionarea UE şi criza datoriilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici