Hillary Clinton îi cere lui Bush să boicoteze deschiderea JO

Hillary Clinton, candidată la învestitura democrată pentru Casa Albă, i-a cerut, luni, preşedintelui George W. Bush să boicoteze ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing dacă autorităţile chineze continuă să încalce drepturile omului.

13 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton îi cere lui Bush să boicoteze deschiderea JO

Hillary Clinton îi cere lui Bush să boicoteze deschiderea JO (Imagine: Mediafax Foto)

Clinton a invocat în acest sens confruntările violente din Tibet şi lipsa presiunilor chineze asupra Sudanului, în vederea opririi "genocidului din Darfur".

"În acest moment, în lumina recentelor evenimente, cred că preşedintele Bush nu trebuie să îşi facă planuri pentru a participa la ceremoniile de deschidere de la Beijing, în lipsa unor schimbări majore făcute de guvernul chinez", a spus ea.

Bush intenţionează să asiste la ceremoniile din august şi, până în prezent, a refuzat să îşi schimbe planurile chiar şi după ce protestele din Tibet au fost reprimate violent de autorităţile chineze. China este acuzată şi pentru refuzul de a îşi folosi influenţa asupra guvernului sudanez, în vederea încetării genocidului din regiunea Darfur.

Săptămâna trecută, liderul Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a cerut lui Bush să nu excludă posibilitatea boicotării ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Rivalul democrat al lui Clinton, Barack Obama, s-a declarat îngrijorat de evenimentele din Tibet şi i-a transmis punctul său de vedere lui Bush, dar nu i-a solicitat acestuia să renunţe la participarea la ceremoniile de la Beijing. "Guvernul chinez trebuie să ia măsuri imediate pentru respectarea demnităţii, securităţii, drepturilor omului şi libertăţilor religioase ale poporului tibetan", a spus Obama. "Dacă nu o vor face, trebuie să existe consecinţe", a adăugat el.

Înaintea apelului lui Clinton, purtătorul de cuvânt al Casei Albe afirmase că administraţia americană este îngrijorată de modul de respectare a drepturilor omului în China. "Nu ne-am temut niciodată să exprimăm acest punct de vedere", a spus Tony Fratto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici