Hollande a intervenit şi i-a chemat la ordine pe premierul Ayrault şi membrii Guvernului

Preşedintele francez François Hollande a intervenit miercuri, din nou, pentru a obţine de la Guvernul său "unitate" şi "solidaritate", după o săptămână de disensiuni şi dificultăţi privind o serie de dosare interne.

149 afișări
Imaginea articolului Hollande a intervenit şi i-a chemat la ordine pe premierul Ayrault şi membrii Guvernului

Preşedintele Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De la preluarea funcţiei în 2012, preşedintele socialist s-a abţinut să îşi critice premierul, pe Jean-Marc Ayrault. Miercuri, în şedinţa săptămânală a Consiliului de Miniştri, el i-a cerut să "vegheze şi mai mult la coordonarea activităţii şi exprimarea guvernamentală", a declarat Najat Vallaud-Belkacem, o purtătoare de cuvânt a Executivului.

În mai puţin de o săptămână, Guvernul francez a oferit spectacolul unor miniştri care s-au atacat reciproc, în mod public, pe tema integrării romilor în societatea franceză, care au dovedit dificultăţi în a exprima poziţii clare privind munca duminica sau asupra unei controversate reforme şcolare.

Activitatea Guvernului a fost afectată, de peste un an, de bâlbâieli şi contraziceri în luări de poziţie ale unor membri ai Executivului. După ce a dat-o afară pe deţinătoarea portofoliului Ecologiei, găsită vinovată de criticarea slăbiciunii bugetului, a părut că a refăcut coeziunea guvernamentală.

Însă aceasta a fost făcută ţăndări de declaraţiile de săptămâna trecută ale ministrului de Interne Manuel Valls, care a spus că romii nu se pot integra în Franţa din cauza modului lor de viaţă şi că este necesar să fie trimişi înapoi în Bulgaria şi România. Aceste afirmaţii i-au adus imediat critici dure din partea ecologistei Cécile Duflot, ministrul Locuinţelor, în opinia căreia valorile Republicii sunt încălcate prin asemenea afirmaţii.

Premierul nu a tranşat polemica. El a intervenit în mod public abia marţi, împotriva poziţiei lui Valls, apreciind că romii se pot integra în Franţa.

"Participarea la un Guvern nu şterge sensibilităţile, ci impune aplicarea strictă a regulilor (...) solidarităţii, unităţii şi responsabilităţii", a subliniat Vallaud-Belkacem, rezumând declaraţiile lui François Hollande în şedinţa Consiliului de Miniştri.

O asemenea polemică nu se poate repeta

Preşedintele "l-a îndemnat pe fiecare ministru în parte să dea dovadă de responsabilitate. Fără îndoială, acest lucru înseamnă că o polemică precum cea la care am asistat în ultimele zile nu se poate repeta", a adăugat Vallaud-Belkacem. Potrivit acesteia, François Hollande "a deplâns faptul că a fost nevoit să pună astfel lucrurile la punct şi a spus în mod clar că nu vrea să mai facă acest lucru pe viitor. Toţi cei aflaţi în jurul mesei au înţeles".

Înaintea acestei reuniuni, un ministru, citat de de cotidianul Le Figaro sub protecţia anonimatului, a anticipat o atmosferă "un pic putredă" în sala de Consiliu.

În opinia politologului Jérôme Fourquet, "multiplicarea divergenţelor asupra unor subiecte importante ca securitatea pune în discuţie autoritatea şefului statului şi, dincolo de aceasta, coerenţa şi vizibilitatea orientărilor sale".

În afară de punerea la punct a Guvernului, Hollande, care continuă să fie nepopular (doar 32% dintre francezi au o părere bună despre el), se cofruntă cu două dosare interne care necesită arbitrajul său, din cauza mizelor electorale potenţiale.

Începând de weekendul trecut, magazine importante de bricolaj s-au angajat într-o confruntare cu autorităţile, refuzând să închidă duminică, chit că vor plăti o amendă importantă. Munca duminica este în continuare, potrivit legii franceze, o excepţie, dar care se loveşte de realitatea unei crize economice în continuare puternice şi a unui nivel al şomajului foarte important (peste trei milioane de persoane).

Pe fondul unor manifestaţii la Paris, susţinători ai magazinelor de bricolaj urmau să fie primiţi miercuri la Palatul Elysée.

O reformă şcolară este un alt subiect de polemică pentru putere. Hollande a prezidat miercuri o reuniune ministerială pe această temă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici