Hong Kong-ul închide un "capitol extraordinar" din istoria sa, după manifestaţiile prodemocraţie

Situaţia revenea la normal vineri în Hong Kong, după evacuarea manifestanţilor prodemocraţie, care încheie un "capitol extraordinar al istoriei", în timp ce presa chineză semnalează "înfrângerea" suferită de "Revoluţia umbrelelor".

247 afișări
Imaginea articolului Hong Kong-ul închide un "capitol extraordinar" din istoria sa, după manifestaţiile prodemocraţie

Hong Kong-ul închide un "capitol extraordinar" din istoria sa, după manifestaţiile prodemocraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După 11 săptămâni de proteste în cartierul de birouri şi magazine, poliţia a demontat joi principala tabără a mişcării prodemocraţie, care bloca o autostradă din oraş ce asigura legătura între estul şi vestul insulei Hong Kong, arestând peste 200 de manifestanţi.

Operaţiunea, desfăşurată fără violenţă de sute de poliţişti în cartierul de afaceri Admiralty, în apropiere de sediul Guvernului, pune capăt celei mai grave crize politice din Hong Kong, de la revenirea sub administraţiei Chinei, în 1997, după 155 de ani de prezenţă britanică.

Cotidianul de limba engleză The South China Morning Post, unul dintre cele mai importante din Hong Kong, menţiona vineri "un capitol extraordinar în istoria" teritoriului, care arată "nemulţumirea masivă a populaţiei faţă de putere" atât în termenii reformei politice, cât şi în ceea ce priveşte dezamăgirea socială, într-un oraş cu 7,2 milioane de locuitori, în care o persoană din cinci trăieşte sub pragul minim al sărăciei.

În schimb, presa chineză a salutat "înfrângerea Revoluţiei umbrelelor". "Mişcarea Occupy a provocat pagube imense" Hong Kong-ului, prin "subminarea convingerilor ancorate în respectul autorităţii legii", scrie cotidianul China Daily.

Protestatarii, majoritatea elevi de liceu, studenţi şi tineri au cerut instaurarea sufragiului universal şi au contestat selectarea de către Beijing a candidaţilor pentru conducerea Executivului local. Autorităţile chineze nu au făcut nicio concesie, pe fondul revendicărilor manifestanţilor. De altfel, cotidianul China Daily subliniază că, "în problemele de principiu, Guvernul central nu va face niciodată concesii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici