Împuţinarea resurselor ameninţă pacea şi securitatea în Asia

Împuţinarea materiilor prime ar putea ameninţa pacea şi securitatea în Asia, ale cărei economii sunt chemate să joace un rol preponderent, a avertizat, vineri, prim-ministrul australian Kevin Rudd.

52 afișări
Imaginea articolului Împuţinarea resurselor ameninţă pacea şi securitatea în Asia

Prim-ministrul australian Kevin Rudd: Împuţinarea resurselor ameninţă pacea şi securitatea în Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Susţinător al unei cooperări mai mari în regiunea Asia-Pacific, Rudd (laburist) a apreciat că zona urma să concentreze din ce în ce mai mult puterea economică şi strategică mondială.

Această creştere va provoca o presiune asupra materiilor prime, al căror volum se diminuează, ceea ce ar putea duce la conflicte în zona unde arsenalurile militare se dezvoltă, a avertizat el.

"Istoria trebuie să ne servească drept lecţie pentru a nu crede că pacea, armonia şi înţelegerea sunt evidente în regiune", a declarat Kevin Rudd, cu ocazia deschiderii Conferinţei Comunităţii Asia-Pacific, care reuneşte lideri, cadre universitare şi directori de întreprindere.

Regiunea Asia-Pacific reuneşte interesele a cinci mari puteri - Statele Unite, Japonia, China, Rusia şi India - cu diferende frontaliere nerezolvate, alimentate de prezenţa unor "importante rezerve de materii prime".

Petrolul, gazul, apa şi hrana vor deveni din ce în ce mai rare şi proliferarea de arme de distrugere în masă constituie "o provocare importantă", a adăugat şeful Executivului australian, subliniind că mai multe ţări deţin arma nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici