În căutare de aliaţi. Putin i-a promis lui Bolsonaro îngrăşăminte, reactoare şi cooperare militară

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat miercuri că a vorbit cu omologul rus Vladimir Putin la Moscova despre criza ucraineană, dar a precizat că nu a transmis niciun mesaj specific, în afară de faptul că Brazilia susţine o rezolvare paşnică.

1983 afișări
Imaginea articolului În căutare de aliaţi. Putin i-a promis lui Bolsonaro îngrăşăminte, reactoare şi cooperare militară

În căutare de aliaţi. Putin i-a promis lui Bolsonaro îngrăşăminte, reactoare şi cooperare militară

"I-am spus lui Putin că Brazilia susţine orice ţară care caută pacea. Şi asta este intenţia sa", a declarat Bolsonaro reporterilor după întâlnirea cu liderul rus.

El a adăugat că Rusia a început să-şi retragă trupele din jurul graniţei cu Ucraina - o afirmaţie contestată de Statele Unite şi NATO.  Bolsonaro a mai precizat că retragerea trupelor este un semn că "s-a prezentat o cale spre o soluţie paşnică".

Bolsonaro a ignorat apelurile SUA de a-şi amâna călătoria la Moscova, care a coincis cu eforturile diplomatice intense ale Occidentului de a-l descuraja pe Putin să invadeze ţara vecină. 

Brazilia are de mult timp legături cordiale cu Rusia, care este membră a grupului BRICS de economii emergente.

După o discuţie cu Putin la Kremlin, Bolsonaro a declarat că Brazilia este interesată de reactoare nucleare mici fabricate de compania energetică de stat rusă Rosatom. Discuţia de două ore a lui Bolsonaro cu Putin a inclus, de asemenea, discuţii despre vânzarea de îngrăşăminte de care are mare nevoie agricultura braziliană şi despre cooperarea în domeniul apărării şi al tehnologiei nucleare.

Spre deosebire de alte personalităţi globale - inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, care au fost recent fotografiaţi vorbind cu Putin la Kremlin la capătul unei mese imense - Bolsonaro a stat în aproprierea lui Putin

Atât Macron, cât şi Scholz au fost ţinuţi mai departe din cauza refuzului lor de a face testele ruseşti COVID-19 înainte de întâlnirile cu Putin. Bolsonaro a făcut testul rusesc, a confirmat biroul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici