INCIDENT ARMAT într-un campus din Statele Unite: Bilanţul atacului este de nouă morţi şi şapte răniţi, anunţă FBI. Obama: "Suntem singura ţară occidentală din lume în care se repetă acest tip de tragedie" - VIDEO

Un tânăr înarmat a deschis focul, joi, într-o clasă dintr-un colegiu comunitar rural, în Oregon, omorând cel puţin nouă persoane şi rănind alte şapte, a anunţat FBI, după care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, relatează AP în pagina electronică.

16086 afișări
Imaginea articolului INCIDENT ARMAT într-un campus din Statele Unite: Bilanţul atacului este de nouă morţi şi şapte răniţi, anunţă FBI. Obama: "Suntem singura ţară occidentală din lume în care se repetă acest tip de tragedie" - VIDEO

INCIDENT ARMAT într-un campus din Statele Unite (Imagine: Captura Video / CNN)

Un supravieţuitor a declarat că atacatorul le-a cerut victimelor să spună ce religie au înainte să înceapă să tragă.

Atacul a avut loc în prima săptămână de cursuri la Colegiul comunitar Umpqua de la Roseburg, un mic orăşel forestier situat la aproximativ 290 de kilometri sud de Portland.

Atacatorul a fost identificat drept Chris Harper Mercer, în vârstă de 26 de ani, potrivit unui oficial guvernamental, care nu a fost autorizat să facă declaraţii.

Autorităţile nu au spus nimic despre mobilul atacului, subliniind că o anchetă este în desfăşurare.

Şeriful a anunţat că zece persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei federale (FBI) a precizat că atacatorul era inclus în acest bilanţ.

Anterior, procurorul general al statului Oregon Ellen Rosenblum a anunţat că 13 persoane au fost ucise.

Era neclar ce a condus la această discrepanţă, precizează The Associated Press.

La câteva ore după atac, preşedintele american Barack Obama a declarat, la Casa Albă, că Statele Unite devin insensibile la atacurile armate în masă şi că atacatorii au probleme la cap.

Obama şi-a reiterat susţinerea faţă de înăsprirea măsurilor de control cu privire la armele de foc.

Şeful statului american a subliniat că solidaritatea şi rugăciunile nu mai sunt de ajuns în aceste situaţii, deoarece nu fac nimic pentru a opri comiterea unor atacuri similare după doar câteva săptămâni sau luni.

Preşedintele american i-a îndemnat pe alegătorii americanni care vor rezultate în rezolvarea acestei probleme să voteze doar pentru cei care acţionează în acest sens.

Aceste atacuri "devin într-un anumit fel o rutină", a deplâns Obama, care nu şi-a ascuns nici îngrijorarea şi nici furia, citat de presă.

"Reportajele sunt de rutină, reacţia mea aici, la Casa Albă, devine rutină", a deplâns el, pledând îndelung pentru înăsprirea măsurilor de control a armelor de foc şi îndemnând Congresul să legifereze.

"Suntem singura ţară occidentală din lume în care se repetă acest tip de tragedie", a subliniat el, insistând că "nu ar trebui să fie atât de uşor ca cineva care vrea să omoare pe altcineva să facă acest lucru".

"Avem nevoie de mai puţine arme în Statele Unite", a pledat Obama, subliniind că în ţară există "aproximativ câte o armă pentru fiecare bărbat, fiecare femeie şi fiecare copil" şi îndemnând presa să compare numărul victimelor americane ale terorismului cu cel al victimelor atacurilor cu arme de foc.

"Avem un Congres care blochează în mod explicit simpla colectare de date despre armele de foc. Cum este posibil aşa ceva? Este o opţiune politică pe care ne-o exprimăm pentru a lăsa se întâmple acest tip de măcel în fiecare lună", a denunţat el.

Preşedintele Statelor Unite a îndemnat Congresul să "să schimbe legile, să salveze vieţi şi să lase tinerii să poată să trăiască". "Nu este un lucru pe care să-l pot face singur", a subliniat el, după care a adăugat: "mă rog să nu fiu obligat să revin în faţa voastră, aici, până la sfârşitul preşedinţiei mele. Dar, din păcate, acest lucru se poate repeta".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici