Incidente în Franţa, în urma unei arestări în legătură cu purtarea vălului integral islamic

Ministrul francez de Interne a anunţat sâmbătă revenirea "ordinii publice" la Trappes, la vest de Paris, unde în noaptea de vineri spre sâmbătă au avut loc confruntări între poliţişti şi manifestanţi care protestau faţă de arestarea unui bărbat ce s-a opus controlului soţiei sale ce purta un văl.

937 afișări
Imaginea articolului Incidente în Franţa, în urma unei arestări în legătură cu purtarea vălului integral islamic

Incidente în Franţa, în urma unei arestări în legătură cu purtarea vălului integral islamic (Imagine: Shutterstock)

"Niciun motiv nu justifică aceste violenţe, ele sunt inacceptabile", a declarat ministrul Manuel Valls pentru presă, în cursul unei vizite la Marsilia (sud), potrivit AFP. "Ordinea publică este restabilită, ea va fi restabilită la Trappes (...). Efective numeroase sunt mobilizate şi vor rămâne astfel tot weekendul", a adăugat el.

În cursul unor incidente care au afectat această suburbie a Parisului, un băiat în vârstă de 14 ani a fost rănit grav la nivelul unui ochi de către un proiectil de origine nedeterminată, a anunţat procurorul din Versailles într-o conferinţă de presă la Trappes.

Martori au declarat, anterior, că tânărul a fost atins de un tir cu bile de cauciuc, o armă non-letală utilizată de forţele de ordine. O anchetă a fost încredinţată Inspecţiei Generale a Poliţiei Naţionale franceze (poliţia poliţiei) în vederea clarificării circumstanţelor acestui incident.

Potrivit unor martori, incidentele, care au opus poliţişti unui număr de 200 până la 400 de manifestanţi în apropierea Comisariatului de la Trappes, au urmat unei arestări, joi, a unui bărbat care s-a opus controlării de către poliţie a soţiei sale care purta un văl integral.

Procurorul Vincent Lecous a declarat că bărbatul a încercat să sugrume un poliţist în cursul controlului. El a fost predat sâmbătă dimineaţa parchetului, care a cerut plasarea sa sub control judiciar, urmând să fie convocat în termen de două luni la tribunal.

Colectivul împotriva islamofobiei în Franţa (CCIF), citând mărturia femeii care purta văl, afirmă că soţul acesteia s-a opus unor "provocări" din partea poliţiei şi a fost "molestat".

De asemenea, şase persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv, în urma unor confruntări, vineri seara.

Prefectul din Yvelines Erard Corbin de Mangoux a anunţat o "asediere" a Comisariatului de la Trappes timp de peste o oră, şi că tineri au aruncat cu pietre în direcţia clădirii şi poliţiştilor. Ulterior, s-au produs "episoade sporadice", în cursul cărora a fost distrus material urban, fiind incendiate pubele şi sparte adăposturi în staţii de autobuz.

"Atacarea unor forţe de ordine, instituţii şi bunuri publice nu are niciun sens, nu soluţionează nicio problemă şi este inadmisibilă", a declarat Manuel Valls, fără să evoce circumstanţe din timpul confruntărilor.

Situaţia era calmă sâmbătă dimineaţa în apropierea comisariatului, în faţa căruia erau staţionate aproximativ zece furgoane aparţinând CRS, potrivit unui jurnalist AFP.

O lege care a intrat în vigoare în aprilie 2011 interzice acoperirea feţei în spaţiul public, sub pedeapsa cu amenda. Ţinute "interzise în spaţiul public" sunt niqabul, deoarece vălul integral este prevăzut doar cu o fantă la nivelul ochilor, dar şi burqa, un veşmânt tradiţional în Afganistan.

O serie de incidente au avut deja loc cu ocazia unor controale efectuate de către poliţie asupra unor femei purtând văl integral.

Marea Cameră din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) urmează să se pronunţe în curând asupra unei cereri a unei tinere musulmane, care protestează faţă de interzicerea în Franţa a purtării vălului integral în spaţiul public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici