Incidentul terorist din Algeria: Situaţia e neschimbată la In Amenas. Jihadiştii sunt încercuiţi

Răpitorii, înconjuraţi de forţele speciale algeriene, deţineau în continuare, după 72 de ore de la atacul unui comando jihadist împotriva unui complex de exploatarea gazelor în Algeria, aproximativ 10 ostatici algerieni şi străini, a anunţat sâmbătă o sursă din domeniul securităţii.

662 afișări
Imaginea articolului Incidentul terorist din Algeria: Situaţia e neschimbată la In Amenas. Jihadiştii sunt încercuiţi

Incidentul terorist din Algeria: Situaţia este neschimbată la In Amenas. Jihadiştii sunt încercuiţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există nicio schimbare de ieri (vineri)", a declarat această sursă, care citează apeluri ale unor lideri străini în vederea protejării vieţii ostaticilor.

Mai mulţi ostatici străini, şapte potrivit răpitorilor, erau reţinuţi în continuare de către o grupare armată apropiată Al-Qaida.

Presa, după ziua de sărbătoare de vineri, critica dur incapacitatea de a comunica a autorităţilor, subliniind cu cinism uşurinţa cu care presa internaţională profita de mesaje text scurte trimise de pe mobil de către răpitori agenţiei mauritane ANI.

Astfel, vineri ei anunţau că deţin trei belgieni, doi americani, un japonez şi un britanic.

Surse din domeniul securităţii algeriene au recunoscut că aproximativ zece ostatici, atât străini, cât şi algerieni, ar fi deţinuţi în continuare de către răpitori.

Un purtător de cuvânt al grupării armate a evocat, cu o zi înainte, 34 de ostatici străini ucişi într-un asalt, lansat cu o zi înainte de către forţele speciale algeriene împotriva bazei locuite din cadrul complexului, în timp ce alt grup era baricadat în interiorul instalaţiei cu ostatici.

O sursă din domeniul securităţii, citată de agenţia algeriană de presă APS, a furnizat vineri seara un bilanţ provizoriu al asaltului prezentat de către militari, şi anume 12 ostatici şi 18 răpitori ucişi, iar aproximativ 100 de ostatici străini - dintr-un total de 132 - eliberaţi, alături de 573 de salariaţi algerieni.

Doi norvegieni sunt teferi, rămân şase despre care nu există informaţii, în Algeria

Doi cetăţeni norvegieni, anterior daţi dispăruţi în complexul de exploatarea gazelor naturale de la In Amenas, sunt nevătămaţi, numărul norvegienilor despre care nu există informaţii scăzând astfel la şase, a anunţat sâmbătă grupul petrolier Statoil.

"Situaţia este în continuare confuză şi gravă", a apreciat Helge Lund, directorul general al grupului Statoil, într-o conferinţă de presă.

Dintre cei 17 angajaţi, în principal norvegieni şi algerieni, pe care îi avea Statoil în incinta complexului la momentul atacului unui comando al unei grupări islamiste, miercuri, cel puţin 11 sunt în viaţă, a anunţat Statoil.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici