Înfrângere pentru partidul lui Macron în alegerile locale. Franţa a fost "colorată în verde" după victoria ecologiştilor în principale oraşe

  • Franţa a fost "colorată în verde" duminică, deoarece candidaţii ecologici au obţinut o serie de victorii majore la alegerile locale din ţără, relatează The Guardian.
  • Rezultatele preliminare au sugerat că cel mai mare câştigător al votului întârziat ar fi Partidul Verde, Europe Ecologie Les Verts (EELV), în timp ce alegerile au dat o lovitura previzibilă partidului La République en Marche (LREM) al lui Emmanuel Macron, care nu a reuşit să obţină victorii în multe localităţi impotante.
1662 afișări
Imaginea articolului Înfrângere pentru partidul lui Macron în alegerile locale. Franţa a fost "colorată în verde" după victoria ecologiştilor în principale oraşe

Înfrângere pentru partidul lui Macron în alegerile locale. Franţa a fost "colorată în verde" după victoriile ecologiştilor în principale oraşe

Alegeri în pandemie

Prima rundă a alegerilor locale a avut loc pe 15 martie, cu două zile înainte ca Franţa să intre sub măsuri stricte de combatere a coronavirusului timp de două luni. A doua rundă, care urma să aibă loc duminica următoare, a fost amânată, relatează The Guardian.

Cifrele iniţiale sugerează doar 40% din cele 16,5 milioane din zonele în care s-a desfăşurat o a doua rundă s-au prezentat la urne duminică pentru a alege primarii şi consilierii.  Participarea la ultimele alegeri locale din 2014 a fost de 52,4%. 

Situaţia pe oraşe

La Paris, actualul primar, Anne Hidalgo, care a fost angajată într-o luptă în trei, pare că a câştigat cu o majoritate mare, obţinând aproape jumătate din voturile exprimate în Capitală.

Hidalgo, o socialistă, care este susţinută de EELV, a făcut ca abordarea schimbărilor climatice şi a poluării să fie elementul cheie al programului său electoral. După ce a fost anunţată victoria ei, Hidalgo a declarat că votanţii au ales să facă Parisul „ecologic, social şi umanist”.

Lyon, cel de-al treilea oraş ca mărime al Franţei, şi-a schimbat culoarea, cu primarul veteran socialist Gérard Collomb, reprezentând La République en Marche, pierzând în faţa candidatului Europe Ecologie Les Verts.

Bordeaux, un bastion de centru dreapta, a fost câştigat tot de ecologişti, la fel ca Strasbourg, Besançon, Poitiers, Annecy şi Tours.

În Lille, Martine Aubrey repzentanta Partidul Socialist, primar din 2001, a câştigat după o luptă strânsă cu candidatul ecologiştilor.

La Le Havre premierul, Édouard Philippe, şi-a păstrat funcţia de primar cu 59% din voturi. Philippe a descris alegerile drept un „moment democratic important”. „Rezultatele sunt clare la Le Havre şi vreau să le mulţumesc localnicilor care continuă să aibă încredere în mine”, a spus el.

În cel mai sudic oraş al Franţei, Perpignan, candidatul de extremă dreaptă, Louis Aliot, fostul partener al lui Marine Le Pen s-a impus. Prima dată când partidul protecţionist anti-UE obţine o victorie într-un oraş de peste 100.000 de locuitori.

Ce înseamnă aceste rezultate pentru preşedintele Macron?

Performanţa slabă al partidului prezidenţial La Republique en March va determina conform specialiştilor o schimbare în politica lui Macron, care în timpul votului a spus că doreşte să reinventeze preşedinţia în cei doi ani rămaşi în mandatul său. Performanţa uluitoare a ecologiştilor ar putea să-l convingă pe Macron să pună mai mult accent pe mediu în politicile sale dacă doreşte să obţină susţinerea stângii în următoarele alegeri.

"La nivel naţional, există două forţe principale în politică în acest moment, Rassemblement şi Macron. La nivel naţional, Marine Le Pen este principalul său adversar. Dar aceste două forţe nu reprezintă o putere la nivel local unde alte forţe domină, a spus Jérôme Fourquet specialist în ştiinţe politice, relatează The Guardian.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici