„Poliţia” nunţilor: metoda neobişnuită de control a răspândirii COVID-19 adoptată în Turcia

  • Pentru a menţine sub control focarul de coronavirus în creştere, Turcia a adoptat o metodă inedită: inspecţiile la nunţi.
  • Săptămâna aceasta, în Turcia au fost înăsprite regulile privind nunţile: evenimentele au fost reduse la doar o oră, masa şi dansul au fost interzise şi la fiecare eveniment trebuie să fie prezent cel puţin un inspector de nuntă, potrivit Financial Times.
  • În ultimele două săptămâni s-a înregistrat o creştere serioasă a numărului de cazuri, Asociaţia Medicală din Turcia susţinând că numărul real al noilor cazuri zilnice este mai mare decât cel declarat oficial.
1617 afișări
Imaginea articolului „Poliţia” nunţilor: metoda neobişnuită de control a răspândirii COVID-19 adoptată în Turcia

Poliţia nunţilor: metoda neobişnuită de control a răspândirii COVID-19 FOTO FT

Inspecţiile la nunţi sunt una dintre soluţiile de compromis pe care Turcia a adoptat-o pentru a menţine sub control un focar de coronavirus în creştere, fără a bloca economia ţării.
 
O echipă purtând jachete fluorescente verifică dacă în locul unde se desfăşoară nunta se ia temperatura participanţilor la eveniment, dacă oaspeţii sunt aşezaţi la o distanţă de cel puţin 60 cm unul de celălalt şi dacă se respectă interdicţia pusă asupra unui dans tradiţional (halay), la care participanţii se ţin de mâini. În plus, obiceiul de a pune bani sau monede de aur pe miri este prohibit, oaspeţii trebuie să aşeze acum darurile într-o cutie.
 
Grupul de inspectori voluntari din oraşul Gölbaşı, format din doi funcţionari publici, doi directori de şcoli şi un imam, a vizitat weekend-ul trecut 14 nunţi.
 
„Este foarte obositor”, spune dl Simsek, „dar aceasta este datoria noastră. Trebuie să o facem pentru a proteja sănătatea oamenilor”. În Ankara, spune el, oamenii respectă regulile şi se tem şi de amenzi. Dar în alte părţi din Turcia, nunţile reprezintă o cauză majoră a creşterii numărului de cazuri de persoane infectate.
 
În această săptămână Turcia a înregistrat aproximativ 1.500 de noi cazuri zilnic, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iunie.
 
La multe nunţi, oaspeţii şi gazdele au încălcat regulile de distanţare fizică. Fahrettin Koca, ministrul sănătăţii din Turcia, a declarat săptămâna trecută că 32 de persoane s-au infectat la o nuntă în provincia Ordu de la Marea Neagră, după ce invitaţii au călătorit cu aceleaşi maşini, invitatele au împărţit acelaşi machiaj şi oaspeţii au luat parte la festivităţile care au durat două zile.
 
Nunţile au importante implicaţii în viaţa economică a ţării. Peste 540.000 de cupluri s-au căsătorit anul trecut în Turcia. Pe lângă susţinerea directă a industriei nunţilor, căsătoriile stimulează sectoarele de construcţii şi de obiecte de uz casnic, noii soţi urmând să cumpere de obicei şi să mobileze o casă nouă.
 

Cifrele COVID-19, în creştere

 
„Mai ales în ultimele două săptămâni, s-a înregistrat o creştere serioasă a numărului de cazuri", a declarat Kayihan Pala, un expert în sănătate publică şi membru al comitetului de monitorizare Covid-19 al Asociaţiei Medicale din Turcia. În întreaga ţară oamenii s-au comportat ca şi cum nu ar exista o problemă gravă, a mai adăugat el. „Persoanele care participă la nunţi, ceremonii de logodnă, înmormântări sau evenimente publice nu sunt conştienţi de gravitatea situaţiei”. 
 
Asociaţia Medicală din Turcia, care este deseori foarte critică la adresa guvernului, se numără printre cei care susţin că numărul real al noilor cazuri zilnice este mai mare decât cel declarat oficial. Autorităţile turce susţin că, în ciuda creşterii cazurilor, focarul este ţinut sub control. Turcia a avut în total 260.000 de cazuri Covid-19 şi 6.100 de decese. 
 
Ca răspuns la creşterea numărului de cazuri, Turcia a amânat redeschiderea şcolilor până la sfârşitul lunii septembrie. Dar, la fel ca în multe alte ţări, autorităţile au ezitat să adopte noi măsuri, care ar impune închiderea magazinelor şi a altor afaceri şi ar da o nouă lovitură unei economii deja slăbite. În schimb, autorităţile au intensificat inspecţiile privind purtarea măştilor de protecţie, care este obligatorie în magazine, în transportul public şi în alte spaţii aglomerate.
 
Săptămâna aceasta, ministerul de Interne turc a înăsprit şi mai mult regulile privind nunţile în mai mult de zece provincii, inclusiv Ankara: evenimentele au fost reduse la doar o oră, masa şi dansul au fost interzise, iar acum este interzis şi dansul mirelui şi al miresei. În plus, la fiecare eveniment trebuie să fie prezent cel puţin un inspector de nuntă. Cum era de aşteptat.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici