Inspectorii ONU vor părăsi Siria până sâmbătă dimineaţa

Inspectori ONU care anchetează în Siria asupra unui atac cu arme chimice, vor rămâne în această ţară până sâmbătă dimineaţa, a declarat secretarul general Ban Ki-moon joi la Viena.

377 afișări
Imaginea articolului Inspectorii ONU vor părăsi Siria până sâmbătă dimineaţa

Inspectorii ONU vor păsări Siria până sâmbătă dimineaţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ei îşi vor continua ancheta până vineri dimineaţa, se vor întoarce din Siria până sâmbătă dimineaţa şi îmi vor prezenta raportul imediat ce vor ieşi", le-a spus Ban Ki-moon unor jurnalişti.

El a anunţat deja că inspectorii au nevoie de patru zile pentru a-şi îndeplini misiunea, care a început luni. Cum nu au putut lucra marţi, încheierea misiunii era, deci, prevăzută pentru vineri.

Secretarul general al ONU a mai anunţat că a discutat miercuri cu preşedintele american Barack Obama, în contextul în care o decizie cu privire la o lovitură militară în Siria părea iminentă.

"Mi-am (...) exprimat dorinţa sinceră ca echipa de inspectori să poată să fie autorizată să îşi continue activitatea, conform mandatului statelor membre", a subliniat el.

"Am discutat despre modul în care ONU şi lumea pot acţiona împreună, în special cu Statele Unite (...)", a adăugat secretarul general.

Ban Ki-moon şi-a exprimat în mai multe rânduri opoziţia faţă de posibile lovituri militare în Siria.

"Trebuie ca diplomaţiei să i se dea o şansă, trebuie ca păcii să i se dea o şansă (...)", a reiterat el la Viena.

"Folosirea armelor chimice de către oricine, indiferent de motiv (...), este o crimă împotriva umanităţii", a adăugat Ban Ki-moon, iar autorii este necesar să dea socoteală.

Presupusul atac chimic de la 21 august, lângă capitala siriană, a provocat moartea câtorva sute de persoane.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici