Insurgenţi talibani, antrenaţi în Iran pentru ataca militarii NATO din Afganistan - presă

Sute de insurgenţi au fost antrenaţi în Iran să ucidă militari din cadrul NATO în Afganistan, au declarat doi comandanţi talibani într-un interviu acordat ediţiei electronice a Sunday Times.

72 afișări
Imaginea articolului Insurgenţi talibani, antrenaţi în Iran pentru ataca militarii NATO din Afganistan - presă

Insurgenţi talibani, antrenaţi în Iran pentru ataca militarii NATO din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit declaraţiilor lor, oficiali iranieni i-au plătit să participe la cursuri de trei luni în timpul iernii. Ei au fost trecuţi graniţa prin oraşul Zahidan, în sud-estul Iranului, la o oră de mers cu maşina de taberele de antrenament din deşert.

Instructorii îi instruiau zilnic, iar în prima lună i-au învăţat cum să atace convoiaele şi cum să scape înainte de ca forţele NATO să poată riposta. În cea de-a doua lună au fost instruiţi cum să amplaseze dispozitive explozive improvizate în aşa fel încât cei care vin să salveze soldaţii răniţi într-o explozie să fie prinşi în explozii ulterioare. Cea de-a treia lună şi-au petrecut-o învăţând să atace baze şi puncte de control.

Ofensiva militară din Pakistan ar fi putut încuraja liderii talibani să caute mai mult sprijin în Iran. "Armata pune presiune pe talibanii din Pakistan. Cu siguranţă este greu să ajungi în locuri altătadă foarte accesibile. Cred că mulţi dintre combatanţii mei vor merge în acest an în Iran să se antreneze", a declarat unul dintre comandanţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici