Întâlnirea dintre Sarkozy şi Dalai Lama va submina relaţiile sino-franceze

Agenţia de presă oficială China Nouă a apreciat, duminică, drept "puţin înţeleaptă" întâlnirea dintre preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi Dalai Lama, care a avut loc sâmbătă la Gdansk, afirmând că aceasta va submina relaţiile dintre Beijing şi Paris.

17 afișări
Imaginea articolului Întâlnirea dintre Sarkozy şi Dalai Lama va submina relaţiile sino-franceze

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această întâlnire este cu siguranţă puţin înţeleaptă şi nu numai că răneşte sentimentele chinezilor, dar va submina şi relaţiile sino-franceze", afirmă China Nouă.

"Guvernul şi poporul chinez (...) se opun ferm oricărui contact al unui lider străin (cu Dalai Lama), indiferent sub ce formă", adaugă agenţia de presă oficială chineză.

"Totuşi, fără a ţine cont de grava preocupare a Chinei şi de situaţia generală a relaţiilor sino-franceze, partea franceză a avut o iniţiativă oportunistă, imprudentă şi gândită pe termen scurt pentru tratarea problemei Tibetului", afirmă China Nouă.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a profitat de o vizită la Gdansk, unde a participat la o ceremonie organizată pentru fostul preşedinte polonez Lech Walesa, pentru a se întâlni cu Dalai Lama. Sarkozy a afirmat că întâlnirea, care a durat circa o jumătate de oră, "s-a desfăşurat bine".

"Dalai Lama mi-a confirmat ceea ce ştiam deja, şi anume că nu cere independenţa Tibetului, iar eu i-am spus cât de importantă consider continuarea dialogului său cu autorităţile chineze", a mai spus Sarkozy.

Autorităţile chineze şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui francez, ameninţând că vor boicota produsele franţuzeşti.

În timpul represiunii chineze împotriva manifestanţilor tibetani în primăvara acestui an, preşedintele francez s-a declarat "şocat" de măsurile luate de Beijing. Declaraţia sa a fost urmată de câteva săptămâni de manifestaţii antifranceze, îndreptate în principal împotriva magazinelor Carrefour din China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici