Inundaţiile ajung pe Tamisa şi se apropie de Londra

Peste 2.500 de case erau ameninţate, luni, de creşterea apelor Tamisei în Berkshire şi Surrey, la vest de Londra, unde se află şi castelul Windsor, au anunţat autorităţile.

566 afișări
Imaginea articolului Inundaţiile ajung pe Tamisa şi se apropie de Londra

Inundaţiile ajung pe Tamisa şi se apropie de Londra (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În total, au fost emise 16 alerte de inundaţii, dintre care 14 în Berkshire şi Surrey şi două în Somerset afectat de inundaţii excepţionale de peste o lună.

Mai multe zone, între care Grand Parc din Windsor, situate în apropierea castelului reginei Elizabeth II, construit pe o colină, erau deja inundate.

Capitala este protejată de un baraj în cartierul sudic Woolwich dar oraşul Croydon, situat la periferia de sud a Londrei, a prevăzut protejarea locuinţelor şi magazinelor pompând apa şi deversând-o în pasajele pietonale subterane.

În timp ce furia sinistraţilor era încă vizibilă, oamenii politici şi agenţia pentru mediu (AE) îşi pasau, luni, responsabilitatea pentru această situaţie.

Preşedintele AE Chris Smith, presat să demisioneze, a declarat luni pentru BBC Radio 4 că echipele sale ştiu "de 100 de ori mai multe lucruri despre gestionarea riscurilor în materie de inundaţii decât orice om politic".

"AE trebuie să rezolve normele fixate de Guvern", a amintit el, adăugând că "banii reprezintă o mare parte din problemă".

"Apeluri repetate pentru efectuarea unor operaţiuni de dragare au fost adresate de cel puţin şase luni de fermieri şi de alte persoane din Somerset Downing Street şi mai multor ministere dar finanţarea lor a fost refuzată", a adăugat el.

Este vorba despre declaraţii susţinute la acest sfârşit de săptămână de secretarul de stat pentru colectivităţi locale, Eric Pickles, care a recunoscut că a "făcut erori" şi le-a prezentat scuze sinistraţilor.

Guvernul este "poate prea aplecat asupra recomandărilor Agenţiei Mediului", a adăugat el.

Pentru moment, asigurătorii vor trebui să facă faţă unor rambursări în valoare de 500 de milioane de lire sterline (600 de milioane de euro) pentru consecinţele acestor intemperii, a evaluat Deloitte.

Săptămâna trecută, 600 de case au fost inundate în timp ce 180.000 au fost protejate de creşterea apelor, a precizat Agenţia pentru Mediu.

Premierul David Cameron, care urmează să se întoarcă luni şi marţi în Somerset, a anunţat deblocarea a 130 de milioane de lire sterline (155 de milioane de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici