Irakul va folosi detectorul de minciuni, de teama infiltrării al-Qaida în structurile statului

Infiltrarea insurgenţilor sau a membrilor al-Qaida în structurile statului este unul dintre coşmarurile autorităţilor irakiene, iar pentru a preveni acest lucru, Bagdadul a împrumutat de la Statele Unite una dintre tehnicile lor favorite, detectorul de minciuni.

148 afișări
Imaginea articolului Irakul va folosi detectorul de minciuni, de teama infiltrării al-Qaida în structurile statului

Irakul va folosi detectorul de minciuni, de teama infiltrării al-Qaida în structurile statului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică dimineaţa, în Zona Verde din Bagdad, opt angajaţi ai Ministerului irakian al Apărării şi ai celui de Interne au absolvit primul curs de "interogare prin intermediul poligrafului", după ce au urmat timp de şase luni programul de pregătire, oferit de Statele Unite.

"Este primordial să ne asigurăm că angajaţii noştrii, în servicii importante, sunt demni de încredere", a delcarat generalul Hamier din cadrul poliţiei naţionale, după ce aceştia şi-au obţinut certificatele.

"Până în prezent, aceştia completau formulare pe hârtie, iar noi îi interogam. Este foarte uşor de minţit. Dar astfel, acest lucru va deveni mult mai dificil".

Prezent la ceremonie, americanul Steven Bond, directorul unităţii de cooperare irakiano-americană în domeniul informaţiilor a adăugat că membrii "al-Qaida s-au dovedit foarte pricepuţi în a se infiltra ca agenţi, inclusiv în cadrul posturilor sensibile".

"Cu acest poligraf, ne vom asigura că oamenii sunt cine spun că sunt şi că de exemplu nu divulgă informaţii secrete", a adăugat acesta. "Este important pentru procesul de verificare a CV-urilor sau a anchetelor din cadrul armatei sau poliţiei".

Aparatul, o cutie mică legată la un capăt de şase receptori şi la celălalt de un calculator portabil, este fabricat în Canada şi nu costă decât 5.500 de dolari. Opt astfel de aparate au fost oferite de Statele Unite, iar alte câteva vor fi achiziţionate de Bagdad.

Doi receptori plasaţi pe piept înregistrează respiraţia şi ritmul cardiac, unul presiunea arterială, doi sunt plasaţi pe vârfurile degetelor mâinii stângi şi un altul pe fesele persoanei interogate.

"Fiziologia umană este simplă", explică Daniel Sosnowski, instructorul venit de la Dallas. "Dar inima sau umiditatea degetelor nu se pot controla. Aceşti receptori sunt hiper-sensibili, nu le scapă nimic".

"Dacă ar fi interogat cineva care s-a pregătit pentru a înşela aparatul, se vor căuta contra-măsuri", explică tehnicianul. "Ceea ce căutăm noi, sunt distorsionări infime şi, credeţi-mă, sunt foarte greu de camuflat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici