Iranul ajută Venezuela să dezvolte un program nuclear civil

Iranul ajută Venezuela să dezvolte un program nuclear civil, deoarece cele două ţări au dreptul de a dispune de energie atomică, a declarat preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro, publicat miercuri.

13 afișări
Imaginea articolului Iranul ajută Venezuela să dezvolte un program nuclear civil

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hugo Chavez, aliat al preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a efectuat la 5 şi 6 septembrie o vizită la Teheran.

"Îi mulţumesc (lui Mahmoud Ahmadinejad) pentru transferurile de tehnologie ale Iranului către Venezuela. Am semnat un nou acord săptămâna trecută, la Teheran. Iranul are dreptul să dezvolte energie nucleară, aşa cum fac şi Franţa, numeroase ţări şi Venezuela, de ce nu", a precizat el.

Chavez s-a declarat împotriva unui program cu scopuri militare. "Vorbesc în numele Venezuelei şi, pentru mine, utilizarea bombei ar fi o catastrofă. De aceea trebuie încheiat acest lucru şi mers spre o dezarmare generalizată", a apreciat el.

Venezuela lucrează la un proiect preliminar pentru construcţia unui "sat nuclear" cu ajutorul Iranului, "pentru ca poporul venezuelan să poată conta pe viitor pe această resursă extraordinară utilizată în scopuri paşnice", declarase Chavez în Iran.

"Sunt sigur că Iranul nu este pe cale să producă bomba. Nimeni nu a adus vreo dovadă". "Dacă Europa şi Statele Unite sunt îngrijorate, în opinia mea în mod eronat, să fie coerente şi să propună un pact sub auspiciile ONU pentru a duce la eliminarea totală a armelor nucleare", a continuat preşedintele venezuelan.

Occidentul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.

După vizite în Libia, Algeria, Turkmenistan şi Belarus, Hugo Chavez este aşteptat miercuri în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici